Bijgewerkt: 5 maart 2021

British American Tobacco verkoopt kunstcollectie

Nieuws -> Informatief

Bron: British American Tobacco Nederland / Wikipedia
18-08-2008

British American Tobacco Nederland (BAT) verkoopt de BAT Artventure kunstcollectie - voorheen bekend als de Peter Stuyvesant Collectie. Deze gerenommeerde verzameling van moderne kunst bestaat uit sculpturen, schilderijen, tapisserieën en verschillende andere kunstvormen.

De beslissing tot verkoop van de collectie kent verschillende achtergronden. De sluiting van de productiefaciliteit van BAT in Zevenaar waar het merendeel van de collectie tentoongesteld was en het daarmee samenhangende ruimte probleem voor deze uitgebreide collectie, de restricties in de Nederlandse Tabakswet om langer gebruik te maken van de naam “Peter Stuyvesant” voor de Collectie en de veranderde prioriteiten van British American Tobacco op het gebied van maatschappelijke investeringen.

Tabak  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Bladen van een tabaksplant (Nicotiana tabacum)


De Peter Stuyvesant Collectie, die in 1960 begonnen werd door Turmac-directeur Alexander Orlow, was altijd bedoeld om een stimulerende werkomgeving to creëren, met thema’s als ‘Bringing art to the workplace’, ‘Art works’ en ‘Joie de vivre’. In de loop der jaren is met behulp van eersteklas adviseurs de collectie uitgebreid en heeft deze wereldwijde waardering vergaard. De beslissing om de collectie te verkopen was moeilijk voor BAT maar werd onvermijdelijk omdat een passend zakelijk doel voor het aanhouden van de waardevolle collectie wegviel.

Sinds medio 2005 heeft BAT zich, met behulp van deskundigen, ingespannen om een particuliere koper te vinden die een acceptabele prijs zou betalen om de collectie in tact te houden, in Nederland en toegankelijk voor het publiek. Hoewel verschillende partijen interesse toonden, was geen van hen in staat om aan deze voorwaarden te voldoen. Ten gevolge hiervan heeft BAT besloten om de collectie te laten veilen.

Vanaf aankomende herfst zal het internationale veilinghuis Sotheby’s een aantal veilingen organiseren

Splitsing

British American Tobacco The Netherlands splitste per 1 juli 2008 haar activiteiten op. Alle binnenlandse activiteiten en de distributieactiviteiten voor de West-Europese Area van British American Tobacco The Netherlands werden ondergebracht in de nieuwe vennootschap British American Tobacco Nederland B.V.

BAT Artventure Collection

De BAT Artventure Collection (tot 2004 genoemd Peter Stuyvesant Collectie naar het sigarettenmerk Peter Stuyvesant) is een kunstverzameling van de sigarettenfabrikant BAT. Het hoofdkantoor aan de Handelsweg 53 in Amstelveen vormt deel van het museum, evenals in de vestigingen van British American Tobacco in Groningen, Parijs, Boncourt, Zug, Lausanne en Madrid.

De kunstcollectie omvat ondertussen (2007) ongeveer 1400 werken van internationaal bekende kunstenaars, bijeengebracht met advies van Willem Sandberg, Wim Beeren, Reinhilde Hammacher, Van den Brande en Edy de Wild. Oud-directeur van het Amsterdamse Concertgebouw Martijn Sanders was adviseur van 2001 tot medio 2007.


De kunstwerken bevonden zich onder meer in de al gesloten fabriekshallen van British American Tobacco in Zevenaar, voorheen Turmac. Enkele bekende namen in de collectie zijn Karel Appel, Victor Vasarely, Armando, David Tremlett, Patrick Heron, Roberto Matta, Jonathan Lasker en Peter Halley.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.