Bijgewerkt: 28 mei 2020

Buitensporige notaris- en veilingrekeningen

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
05-06-2012

Onderzoek van Vereniging Eigen Huis wijst uit, dat mensen gedupeerd worden door buitensporige notaris- en veilingrekeningen als zij hun huis gedwongen moet verkopen. Omdat kopers deze kosten verdisconteren in de biedprijzen, is het resultaat een hogere restschuld voor de verkoper.

Vereniging Eigen Huis wil, dat notarissen ook bij executieveilingen redelijke tarieven hanteren en dat de overheid toezicht houdt op deze vorm van woningverkopen. Er is een wetsvoorstel in de maak waarmee executieveilingen ook toegankelijk worden gemaakt voor particulieren. Vereniging Eigen Huis juicht dit toe, maar pleit in dit kader ook voor toezicht op notaristarieven.

Iedere koper betaalt alle kosten

Vereniging Eigen Huis heeft ontdekt, dat de totale veilingkosten bij iedere woning opnieuw volledig in rekening worden gebracht. Als er tijdens een executieveiling bijvoorbeeld 20 woningen worden geveild, berekent de notaris per woning de volledige zaalhuur, de kosten voor de dagbladadvertentie en de veilingmeester.

Ook het honorarium voor de notaris is soms erg fors: waar de ene notaris een vast bedrag van 2.950 euro per woning vraagt, vraagt een ander meer dan het dubbele. Ook komt het voor, dat een notaris een percentage over de opbrengst in plaats van een uurtarief rekent. In alle gevallen is het onduidelijk, hoeveel werk de notaris heeft verricht en wat daarvoor een redelijk tarief is.

geveild Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Vereniging Eigen Huis heeft ontdekt, dat de totale veilingkosten bij iedere woning opnieuw volledig in rekening worden gebracht


Koper heeft geen keuze

Kan een koper bij een normale huizentransactie zelf zijn notaris kiezen, bij een executieveiling is dit onmogelijk. De veilingnotaris heeft geen concurrentie en de koper moet de notaris betalen, die het dossier van de geveilde woning behandelt.

De notaris mag zelf zijn vergoeding bepalen sinds de tarieven in 1999 zijn vrijgegeven. Vereniging Eigen Huis heeft zich altijd sterk gemaakt voor vrije tarieven, juist om concurrentie in de markt te stimuleren. Executieveilingen zijn echter het domein van een beperkt aantal notarissen. Van concurrentie is geen, of nauwelijks sprake.  De vrije tarieven lijken hier averechts uit te werken.

Toezicht nodig

Vereniging Eigen Huis wil, dat er transparantie en onafhankelijk toezicht komt  op de  tarieven voor notarissen en veilinghuizen. Daarnaast wil de vereniging, dat wettelijk geregeld wordt, dat executieveilingen alleen als uiterste middel worden gebruikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.