Bijgewerkt: 26 januari 2021

Burgemeester Eenhoorn relativeert de misdaadcijfers van het AD

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-05-2018

Burgemeester Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen informeerde de leden van de gemeenteraad van Amstelveen in een brief op 25 mei 2018 over de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad:

'Geachte raad,

Op zaterdag 26 mei verschijnt de nieuwe jaarlijkse misdaadmeter van het AD. Hierin zijn alle Nederlandse gemeenten gerangschikt naar hun score op 10 veelvoorkomende misdrijven, waarbij de eerste plaats wordt ingenomen door de onveiligste gemeente. Vandaag heeft het AD al een voorartikel geplaatst met als titel 'Zuid Amerikaanse bende pleegt golf van inbraken in ons land'. Ook Amstelveen wordt in dit artikel genoemd.

Foto Amstelveen
(Bron AD - 2018)

Screenshot van de misdaadcijfers van Amstelveen 2017 vergeleken met de cijfers van 2016 volgens het AD


Stijging door woninginbraken. In deze nieuwe editie staat de gemeente Amstelveen op plaats 42, een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen onze gemeente plaats 99 bezette. Deze stijging op de lijst is grotendeels te verklaren door het aantal woninginbraken in Amstelveen. Laatste maand dalende tendens. Op 25 januari stuurden wij u een brief met informatie over het stijgende aantal inbraken en het pakket maatregelen dat is ingezet. Er is de afgelopen weken een dalende tendens zichtbaar. Definitieve cijfers over de inbraakcijfers worden in de RVR (Regionale Veiligheidsrapportage) gepubliceerd. Deze verschijnt over enkele weken, waarna we u door middel van de factsheet Woninginbraken meer in detail kunnen informeren. Specifiek kunnen wij u nog melden dat de politie momenteel de relatie onderzoekt tussen de inbraken in Amstelveen en de betrokkenheid van aangehouden Zuid Amerikanen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen opent de raadsvergadering op 23 mei 2018


Algemene misdaadcijfer gedaald met 3%. In zijn algemeenheid gaat het niet slecht in Amstelveen. Het algemene misdaadcijfer is voor Amstelveen gedaald met 3%. Als je kijkt naar het jaarlijkse onderzoek onder de 50 grootste gemeenten (Atlas der gemeenten) is Amstelveen nog altijd de veiligste gemeente. Wat we kunnen zien is dat de cijfers in Amstelveen dalen, maar minder snel dan in een aantal andere regiogemeenten en het land. Amstelveen zet al jaren samen met politie en de inwoners in op het veiliger maken van de gemeente. Dat blijven we ook de komende periode doen. Wij vertrouwen er op dat we de effecten daarvan dit jaar terug gaan zien.'

Het bericht van de politie op Facebook bevestigt de zienswijze van de burgemeester: 'We hebben al eerder kunnen vermelden dat we flink wat inbrekers aan hebben kunnen houden. Dit hebben we op heterdaad kunnen doen door goede en alerte meldingen van buurtbewoners en buiten heterdaad door de inzet van onze rechercheurs. Daarnaast heeft ons inbrakenteam zich dag en nacht ingezet om een groep inbrekers te ontmaskeren. We zijn trots om deze week te kunnen vermelden dat er geen inbraken zijn geweest in Amstelveen. Wij blijven actief jagen op inbrekers, maar hebben de hulp van buurtbewoners hard nodig! Blijf ons bellen bij verdachte situaties en kijk goed wat je zelf kunt doen om je huis te beschermen tegen inbrekers/insluipers. https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/ 'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.