Bijgewerkt: 24 januari 2021

Burgemeester Mirjam van 't Veld over de World Mayor Prize 2016

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-10-2016

'Deze week is de shortlist bekend geworden van de World Mayor Prize 2016. Ik ben een van de 15 genomineerde burgemeesters. Toen ik eerder dit jaar hoorde, dat ik was genomineerd voor deze prijs was ik ontzettend verrast. Ik vond het onbeschrijfelijk eervol. Vooral, omdat het dit jaar in het bijzonder gaat om burgemeesters die zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen en de integratie van nieuwkomers in hun gemeente. Ik heb de nominatie gevoeld als steun in de rug voor onze inspanningen in Amstelveen om vluchtelingen humaan en met oog voor de omgeving op te vangen. En als waardering voor alle Nederlandse gemeenten, die dat ook naar vermogen hebben gedaan en nog steeds doen.

Aan de andere kant werd ik er verlegen van. Ik heb als burgemeester mijn verantwoordelijkheid genomen vanuit de diepste overtuiging, dat het onze plicht is om mensen uit oorlogsgebieden een (tijdelijke) veilige haven te bieden. Dat deed ik niet in mijn eentje, maar samen met het college van B en W, de gemeenteraad en vele Amstelveners die deze overtuiging delen. Maakt mij dat nu een wereldburgemeester, dat ik een klein steentje bijdraag aan een gemeenschap, waarin wij samen leven en naar een ander omzien?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

drs. Mirjam M. van 't Veld burgemeester van Amstelveen


Met de bekendmaking nu van de shortlist overheerst bij mij het gevoel van verlegenheid. Wat mij namelijk diep heeft geraakt is de nominatie van de burgemeester van Aleppo, Syrië. Je zult maar burgemeester zijn van een verwoeste stad, symbool van ondraaglijk leed en een uitzichtloze toekomst. Hoe kan ik Amstelveen met Aleppo vergelijken? Hoe kan ik mijn bijdrage vergelijken met die van burgemeesters in gebieden met oorlog, pijn en ellende? Het is onmogelijk. Daarom zijn al die burgemeesters, die onder dergelijke vreselijke omstandigheden een lichtpuntje voor hun inwoners zijn, wat mij betreft de werkelijke World Mayors.

De nominatie door de City Mayors Foundation en de aanbevelingen van Amstelveners, van collega’s en relaties, van de minister van Binnenlandse Zaken, de fractievoorzitter van het CDA, de CdK (Commissaris van de Koning) van de provincie Noord-Holland en de voorzitter van de VNG zijn voor mij een stimulans en inspiratie om door te gaan met het bevorderen van tolerantie en respect. Ik sta volledig achter de uitgangspunten van de Code of Ethics for local government. Het zijn essentiële teksten. Maar ook het kleine gebaar, juist het kleine gebaar, vind ik, is van waarde en kan voor iemand net het verschil maken. Met gedrevenheid en passie zal ik mij blijvend inspannen voor een samenleving, waarin iedereen meetelt en mee kan doen.'


The Shortlist

The shortlist for the 2016 World Mayor Prize, which was released on 20 October 2016, includes 15 mayors who, together with their communities, have made exceptional efforts to welcome refugees and integrate migrants. Some mayors represent cities that have suffered immeasurable damage during the current conflict in the Middle East. Often mayors have, even in the face of strong opposition, steadfastly defended the rights of all people to be treated with compassion and be offered safety. They have provided emergency assistance to displaced men, women and children and initiated longterm programmes to integrate newcomers into civic society. Many mayors have also repeatedly stressed the contributions immigrants have made to their cities.

De World Mayor (ook: World Mayor Award) is een tweejaarlijkse prijs die sinds 2004 uitgereikt wordt door City Mayors ter promotie en waardering van het werk van burgemeesters over de gehele wereld. De prijs wordt uitgereikt na een stemming die in twee fasen verloopt. Tijdens de eerste ronde kan men burgemeesters aanmelden. De organisatie City Mayors kiest hieruit een lijst van 50 burgemeesters die doorgaan naar de tweede ronde. In de tweede ronde kan men stemmen op een burgemeester uit die lijst door een onderbouwing in te sturen waarom deze burgemeester de World Mayor Award verdient. Uiteindelijk maakt City Mayors een keuze welke burgemeester de prijs zal ontvangen. De runner-ups ontvangen een certificaat.

Voor 2008 was het mogelijk om enkel te stemmen, maar sinds 2008 is een onderbouwing vereist en wordt de prijs uitgereikt op basis van de inhoud en gepassioneerdheid van de argumenten. Het doel hiervan is om burgemeesters van kleine steden te laten wedijveren met burgemeesters van grote steden, maar ook om de stemmers te laten nadenken over wat de burgemeesters betekenen voor hun stad.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.