Bijgewerkt: 19 januari 2021

Burgemeester start Donkere Dagen Offensief in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-12-2013

Op maandag 9 december 2013 heeft burgemeester Jan van Zanen de aftrap gedaan van het Donkere Dagen Offensief. Dit is een gezamenlijk initiatief van enkele stadsdelen van Amsterdam, de gemeente Amstelveen, de woningbouwcorporaties en de politie.

Jaarlijks is er aan het einde van het oude jaar en in de eerste weken van het nieuwe jaar een aanzienlijke stijging van het aantal woninginbraken te zien. Dit blijkt uit politiecijfers. Op grond van deze cijfers wordt het Donkere Dagen Offensief ingezet in 17 wijken in Amsterdam en Amstelveen in de periode van 9 tot en met 28 december 2013. Het gaat om wijken, waar de inzet het meest effectief is. De inzet in Amstelveen geldt voor de wijken: Patrimonium, Elsrijk, Keizer Karelpark Oost, Westwijk Oost.

donkere dag Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Burgemeester Van Zanen geeft voorlichting aan de heer Ruijgrok in Elsrijk over woninginbraakpreventie. Hij overhandigt tevens een tijdschakelaar

.
Het offensief bestaat uit:

- verscherpt toezicht van politie en gemeente in de wijken. In Amstelveen wordt het project op dit punt geïntegreerd in het project Near Repeat, dat vanaf 15 november 2013 is gestart en zal duren tot 15 februari 2013;

- specifieke acties van de politie in de wijken en aan de grenzen van de gemeenten;

- deur-aan-deur buurtvoorlichting over woninginbraakpreventie, inclusief het uitdelen van preventiemateriaal met preventietips en een tijdschakelaar.

- actieve communicatie via een communicatiecampagne, inclusief de inzet van mobiele tekstkarren.

Het offensief is in de genoemde wijken kenbaar gemaakt via een bewonersbrief. Voor dit project is subsidie toegezegd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.


Wij komen bij u langs

Juist in deze donkere dagen komen we in actie. De buurtvoorlichters komen tussen 9 december en 28 december 2013 bij u langs tussen 12.00 en 20.00 uur. Ze geven u tips tegen woninginbraak en informeren u over onveilige situaties rondom uw huis. De politie maakt de komende weken extra rondes en is ook in de buurt aanwezig als de buurtvoorlichters langskomen.

Wanneer u niet thuis bent, ontvangt u een enveloppe met inbraakpreventietips in de brievenbus. De buurtvoorlichters komen bij u aan de deur, ze komen nooit bij u binnen. Ze kunnen zich legitimeren en zijn te herkennen aan gele hesjes.

Wat kunt u zelf doen!

Ook u kunt helpen uw woning en uw buurt veiliger te maken:

■ Doe deuren en ramen op slot

■ Laat uw verlichting aan, ook als u er niet bent

■ Doe nooit zomaar open voor onbekenden

■ Ziet u iets verdachts, bel dan altijd 112

■ Meld je aan bij Burgernet

Acties 2014

Ook in 2014 organiseert de gemeente Amstelveen diverse activiteiten in de strijd tegen woninginbraken, zoals voorlichtingscampagnes, extra surveillances en verkoopacties van inbraakwerend materiaal. Let goed op onze website en de weekbladen, waarin deze acties worden aangekondigd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.