Bijgewerkt: 26 januari 2021

Campagne over het verlies van de Nederlandse nationaliteit

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-06-2017

Niet iedere Nederlander weet, dat je je Nederlandse nationaliteit kwijt kunt raken. Daarom gaat op 8 juni 2017 een informatiecampagne over het verlies van de Nederlandse nationaliteit van start. Nederlanders die ervoor kiezen een andere nationaliteit aan te nemen kunnen hun Nederlandse nationaliteit automatisch kwijtraken. Ook Nederlanders met meerdere nationaliteiten die langer dan 10 jaar buiten de Europese Unie wonen, en in die tijd geen Nederlands paspoort aanvragen, kunnen hun Nederlandse nationaliteit  automatisch verliezen. Dit betekent, dat zij geen Nederlander meer zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Klaas Dijkhoff (VVD) staatssecretaris van Veiligheid en Justitie


Staatssecretaris Dijkhoff: 'Het aannemen van een andere nationaliteit is niet zomaar iets. Ik vind het belangrijk, dat Nederlanders daarvan de gevolgen overzien. Daarom starten we vandaag met deze campagne.' De informatiecampagne bestaat uit een Facebookcampagne gericht op Nederlanders in het buitenland en een campagne gericht op een breder publiek. Ook boer Olke levert een bijdrage aan de campagne. Hij nam weloverwogen de beslissing om een andere nationaliteit aan te nemen en verloor daarmee zijn Nederlanderschap. Hij vertelt in dit filmpje, waar je informatie kunt vinden over de gevolgen van zo’n beslissing.

Overigens verliest iemand niet altijd automatisch de Nederlandse nationaliteit bij het aannemen van een andere nationaliteit. Er zijn uitzonderingen. Zo raken Nederlanders hun nationaliteit niet kwijt, wanneer zij vrijwillig de nationaliteit van hun huwelijkspartner aannemen. Lees meer over: U kunt de Nederlandse nationaliteit verliezenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.