Bijgewerkt: 23 april 2024

Cirkelvormige start- en landingsbaan ooit op Schiphol?

Nieuws -> Informatief

Bron: The Endless Runway
20-03-2017

Kunnen cirkelvormige start- en landingsbanen de toekomst van de vliegreizen zijn? Luchtvaartexpert Henk Hesselink van Nederland Aerospace Centre gelooft het - zo meldt de BBC in haar berichtgeving in de serie van World Hacks. Het gebrek aan capaciteit op luchthavens is de belangrijkste belemmering voor de groei van het luchtverkeer. De huidige technologie-projecten optimaliseren het gebruik van de beschikbare capaciteit van de luchthavens, maar tenzij er een structureel nieuwe benadering komt, wordt de verwachtte drievoudige toename van het luchtverkeer onwerkbaar. Fysieke beperkingen op de start- en landingsbaan maken het moeilijk om de prestaties van de conventionele luchthavenconfiguraties verder te verbeteren.



The Endless Runway een EU-project uit 2014 is een radicaal en nieuw luchthaven concept, waar een cirkelvormige baan van toepassing is. Dit concept kan een doorbraak in duurzame capaciteit van de luchthavens verbeteren door het vermijden van de fysieke beperkingen van de conventionele landingsbanen, door middel van het verschuiven van de lift-off en touchdown punten van de individuele vliegtuigen. Het belangrijkste kenmerk van de cirkelvormige baan is, dat een vliegtuig altijd tijdens het landen en opstijgen met tegenwind te maken krijgt, dus de vele banen op een vliegveld kunnen worden beperkt. Ongeacht de wind sterkte en de richting wordt de Endless Runway onafhankelijk van de wind. Met beperkte zijwind kunnen de gebruikers van het luchtruim het globale traject van de vluchten via de geoptimaliseerde vertrek- en aankomsttijden routes verkorten.

De kring van de baan, waarvan de diameter is ingesteld op 3 kilometer, is groot genoeg om voldoende ruimte te bieden voor de infrastructuur binnen de cirkel, zelfs voor een hub luchthaven, waar men overstapt op andere vluchten. Dit maakt de luchthaven zeer compact en aanpassingen op een vliegveld om de cirkel te gebruiken voor het opstijgen en landen, kan zonder belangrijke structurele aanpassingen worden gerealiseerd. Lees ook over de achtergronden van het project: The Endless Runway (pdf 161 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.