Bijgewerkt: 21 januari 2021

College B en W Amstelveen wil het gebouw aan de Randwijcklaan 13 behouden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-01-2018

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het Amstelveense college van B en W twee richtingen onderzocht, waarmee het gebouw aan de Randwijcklaan 13 behouden kan blijven. Het college legt twee opties voor aan de gemeenteraad: laten staan op de huidige locatie, of demonteren en elders herplaatsen. Ook is het gebouw via een spoedprocedure aangewezen als voorlopig gemeentelijk monument. Omwonenden trokken bij de gemeente aan de bel, nadat bekend werd dat het gebouw mogelijk gesloopt zou worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Randwijcklaan 13De eventuele aankoop kost 1 miljoen euro. De kosten voor demonteren en herplaatsen komt uit op ruim 300.000 euro. Hier komen nog additionele kosten bij met betrekking tot de locatiekeuze, nutsaansluitingen en terreininrichtingen. De gemeenteraad behandelt het voorstel (pdf 3 pagina’s) op dinsdag 30 januari 2018 in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur. De gemeenteraad zal woensdag 14 februari een keuze maken uit deze twee opties.

Onderzoek cultuurhistorische waarde. Eerder liet het college al onderzoek doen naar de cultuurhistorische waarde (pdf 9 pagina’s) van het pand door MOOI Noord-Holland. Dit is een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en cultuurhistorie. Zij concludeerden, dat het gebouw een zeldzaamheidswaarde heeft, omdat er in de loop der jaren vergelijkbare gebouwen zijn verdwenen. Ook bood het gebouw volgens MOOI Noord-Holland voor en na de Tweede Wereldoorlog onderdak aan de Nederduits Hervormde Kerk en in aanloop naar en tijdens de oorlog werd het gebruikt als Joodse synagoge. De onafhankelijke commissie Ruimtelijke Kwaliteit zal nog een advies over de aanwijzing tot gemeentelijk monument uitbrengen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.