Bijgewerkt: 3 augustus 2020

Cultureel kinderfeest tijdens viering Iraans Nieuwjaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
23-03-2009

Op vrijdag 20 maart- en op zondag 22 maart 2009 werden er in wijkcentrum De Laagte feesten georganiseerd door Amstelveners van Iraanse herkomst, ondersteund door stichting Avesta en Cardanus. Doel van de feesten waren een vrolijk en leerzaam samenzijn te bezorgen rondom het thema Iraans Nieuwjaar. Dit Nieuwjaar wordt gevierd met groepen familie en vrienden.

Ik was aanwezig bij het kinderfeest dat op zondag 22 maart georganiseerd werd. Tot ieders blijde verrassing was er een opkomst van ongeveer 50 kinderen. Ik zat naast 2 jongetjes vooraan en zo konden we zien en horen over de gebruiken rondom het Perzische Nieuwjaar, “Norooz”, dat eigenlijk “nieuwe dag” betekent. Het wordt gevierd rondom 21 maart als de zon pal boven de evenaar staat.

Iraans Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2009)Voor de Nederlanders is dat het begin van de lente. Het is de dag dat je in Iran nieuwe kleren aantrekt, lekkere hapjes eet en cadeautjes geeft aan elkaar. De huizen worden grondig schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen. Bij alle gezinnen van Iraanse herkomst vind je op een versierde tafel 7 voorwerpen. Zeven is een heilig getal in veel culturen.

De voorwerpen (zie foto) zijn: appel (voor gezondheid), pasta met tarwekiemen (zachtheid), tarwe (zuiverheid), knoflook (voor medicijn), azijn (voor leeftijd en geduld), bessen (als kleur van de zonsopgang) en lotusvrucht (liefhebben). Ook worden er munten neergelegd voor voorspoed, kinderen beschilderen eieren (zie foto) voor vruchtbaarheid en er is een kom met goudvissen als symbool van het leven.

Iraans Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2009)Er staat op de tafel een spiegel die het licht reflecteert met kaarsen erbij, die staan voor geluk. Hier werd door een moeder met de kinderen over gepraat, zodat de kinderen op hun scholen kunnen vertellen over het Iraans Nieuwjaar. Ook was er een heel oude opa uit Teheran overgekomen die een prachtig verhaal vertelde op het podium. Het verhaal ging over een bal die op een berg door een jong vosje werd gevonden.

De bal en het vosje speelden samen en beleefden veel spannende avonturen met de elementen vuur, lucht en wind, rivier, zee en strand en uiteindelijk werd de bal gevonden door kinderen en het vosje ging terug naar de berg. De oude opa vertelde dat hij van alle kinderen op aarde hield. Zelf had hij 11 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Toen was er stoelendans en daarna werd er in de mooie kleren heerlijk gedanst door jong en oud (zie foto). Ook werd er nog geknutseld en genoten van een poppenkast.

Iraans Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2009)Het culturele kinderfeest was een liefdevol en positief samenzijn en de gezinnen gingen met goede herinneringen naar huis.

Conchita Willems

Nowruz of Norooz?

Norouz, Narooz, Nowruz, Nawruz, Newroz, Newruz, Nauruz, Nawroz enzovoort, (Iraanse talen: نوروز met verschillende lokale uitspraak en spelling, betekenis' New Day ') is de traditionele Iraanse nieuwjaarsfeest.

Nowruz is vrolijk gevierd en nageleefd door Iraanse volkeren en de daarmee samenhangende culturele activiteiten en heeft zich verspreid in vele andere delen van de wereld, met inbegrip van delen van Centraal-Azië, Zuid-Azië, Noordwest-China, de Krim, en sommige etnische groepen in Albanië, Bosnië, Kosovo en de Republiek Macedonië.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.