Bijgewerkt: 27 januari 2021

Cursus Babygebaren op de radio

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
25-10-2012

Babygebaren specialist Indra de Bree - van der Meer vertelt op de radiozender van RTV Amstelveen sprankelend erover, hoe je samen met het jonge kind Babygebaren kunt gebruiken. Baby’s vertellen zo veel met hun lijfjes.

Als je deze signalen weet op te vangen, kun je al heel vroeg met je baby communiceren. Door heel het land faciliteert Babygebaren Nederland cursussen om een goede communicatie tussen ouder en kind, en het welzijn van beiden, te stimuleren, nu ook in Amstelveen.

de Bree Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

Interviewer Conhita Willems met Babygebaren specialist Indra de Bree - van der Meer in de radiostudio


Voordat de mens zover ontwikkeld was, dat we konden spreken, werd er vooral gecommuniceerd met lichaamstaal. Bij kinderen die nog niet kunnen spreken, is dit nog heel duidelijk zichtbaar. Die kunnen heel goed duidelijk maken wat ze willen, zien en denken. Het zijn vaak de volwassenen die dit niet begrijpen.

Vanaf zes maanden kunnen baby’s associaties leggen tussen een woord en een gebaar, ze kunnen gebaren beter onthouden en ze hebben de motorische vaardigheden om zelf gebaren te maken. Tijdens een cursus worden spelenderwijs gebaren aangeleerd door middel van liedjes en verhaaltjes. Dit zijn de officiële gebaren uit de Nederlandse gebarentaal. Daarnaast zullen tips en technieken gedeeld worden, zodat je ook thuis met succes aan de slag kan.

Onderzoek heeft uitgewezen, dat een kindje van 8 maanden zonder gebaren nog niet praat en een gebarend kindje van die leeftijd met 5 gebaren en 1 gesproken woord communiceert. Van 12 maanden zonder gebaren met 3-5 gesproken woorden en een gebarend kindje met 25 gebaren en 16 gesproken woorden communiceert.

Terwijl een kindje van 18 maanden zonder gebaren met 10-50 gesproken woorden en een gebarend kindje met 79 gebaren en 105 gesproken woorden communiceert. Onthullend dat een bewust gebruik maken van lichaamstaal zo krachtig stimuleert.

Indra gaat in op vragen zoals: Heeft het kindje wel de kans om zich op zijn eigen niveau te ontwikkelen? Op zijn eigen manier? Worden kindjes geen projecten? Wat is het verschil tussen het brein van jongens en meisjes? Wanneer is in Nederland de Babygebarenbewustwording begonnen en hoe kwam dit zo?

Hoe is de ontwikkeling van deze bewustwording in Amstelveen? Hoe draagt de cursus bij aan de verrijking van de band met je kind? Want een baby voelt, dat er van hem of haar gehouden wordt. Door dat gevoel kan hij zich goed ontwikkelen. Dat noemen we ook wel ‘hechten aan je baby’.

De radio uitzending is op dinsdag, donderdag en zaterdag om twaalf uur ’s middags en op zondag om zeven uur ’s avonds. Te beluisteren op: Radio Ether 107.2 FM, Radio Kabel 102.8 MHz, via TekstTV/kanaal 45.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.