Bijgewerkt: 31 mei 2020

Cursus Zen Boeddhisme bij Volksuniversiteit Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Volksuniversiteit Amstelland
14-11-2011

Op dinsdag 29 november 2011 start de avondcursus ꞌNiet-westerse filosofie: Zen Boeddhismeꞌ bij Volksuniversiteit Amstelland. In een cursus van 8 lessen wordt er dieper in gegaan op het Zen Boeddhisme.

In de westerse wereld denkt men vooral met het verstand en probeert met iets te leren, totdat men het kent, om tenslotte deskundig te worden en om te kunnen zeggen: ik weet het. In de niet-westerse filosofie ligt de nadruk niet op het weten, maar op het niet-weten.

De cursus start op dinsdag 29 november om 19.30 uur. De lessen duren 2 uur. Kijk voor meer informatie op de website, www.vu-amstelland.nl , of kom langs bij de balie op Stadsplein 97, Amstelveen.

Zen?

Zen is een school van het Mahayana boeddhisme, die gesticht was door de boeddhistische monnik Bodhidharma. Het woord Zen is de Japanse uitspraak van het Chinese woord Chan (禅), die op zijn beurt is afgeleid van het Sanskriet woord Dhyana, wat ongeveer vertaald kan worden als 'meditatie', of 'meditatieve staat. "

Zen benadrukt ervaringsgerichte wijsheid om de verlichting te bereiken. In de leer van Zen zijn verschillende bronnen van Mahāyāna denken, inclusief de Prajñāpāramitā literatuur, Madhyamaka, Yogācāra en de Tathāgatagarbha Sutras.

De opkomst van Zen als een aparte school van het boeddhisme werd voor het eerst gedocumenteerd in China in de 7e eeuw CE. Uit China, werd Zen verspreid zuiden naar Vietnam en van oost naar Korea en Japan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.