Bijgewerkt: 10 augustus 2020

Dak repareren, nu de zon schijnt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
22-12-2011

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

Noodzakelijke ambtelijke samenwerking Amstelveen en Aalsmeer

De burger merkt er nagenoeg niets van, maar in de raadhuizen van Amstelveen en Aalsmeer is het een hot issue: de ambtelijke samenwerking die de buurgemeenten met elkaar willen aangaan. Het zorgt voor stapels werk, overuren en hersenkrakers, maar de resultaten mogen er straks zijn. „Deze samenwerking is noodzakelijk, maar heeft alleen maar voordelen," bepleiten burgemeesters Jan van Zanen (Amstelveen) en Pieter Litjens (Aalsmeer) in koor.

burgemeesters Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen en Pieter Litjens, burgemeester van Aalsmeer


Met de samenwerking halen beide gemeenten een hoop werk op de hals, maar dat is niet voor niks. „Het is bittere noodzaak," zegt Pieter Litjens, burgemeester van bloemenstad Aalsmeer. „Onze gemeente is met de uitbreiding van Nieuw-Oosteinde de laatste jaren zeer snel gegroeid. De ambtelijke capaciteit is nog net voldoende, maar zal steeds verder onder druk komen te staan, zeker met de bezuinigingen vanuit het Rijk. De samenwerking is voor ons een uitkomst," aldus Litjens.

Litjens vindt het een perfect voorbeeld van hoe het ook kan. „Het is een kwestie van het dak repareren, nu de zon schijnt. We wachten niet tot het gaat regenen, want dan zijn we te laat. En dat het hard gaat regenen is zeker," waarschuwt hij. Het is niet voor niks, dat andere gemeenten het unieke proces tussen Aalsmeer en Amstelveen met bovengemiddelde interesse volgen. Alle gemeenten moeten de komende jaren fors bezuinigen en moeten efficiënter en effectiever werken, willen zij de dienstverlening aan burgers op peil houden. Aalsmeer en Amstelveen zijn wat dat betreft voorlopers.

Robuust

„De samenwerking maakt ons vooral weerbaarder, robuuster," zegt Van Zanen. Hij weet dat zo’n ambtelijke samenwerking geen sexy media-onderwerp is, maar blijft hameren op het enorme belang van de operatie, die achter de schermen zeer ingrijpend is. „In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat vrijwel alle ambtenaren er positief tegenover staan, " zegt Van Zanen. „De bereidheid tot samenwerken is groot."

Litjens beaamt, dat ook vanuit Aalsmeers perspectief: „Natuurlijk zijn er mensen die al 30-35 jaar in Aalsmeer werken en nu opeens naar Amstelveen moeten, dat kan dan lastig zijn. Maar iedereen is doordrongen van het belang," aldus Litjens.

Ondanks een onvermijdelijke arbeidsplaatsenreductie vallen er geen gedwongen ontslagen. Dat komt ook met name door het vergrijsde ambtenarenkorpsen van beide gemeenten en het snelle natuurlijk verloop. „Die vergrijzing is wel een probleem," zegt Van Zanen. „We zijn nog altijd niet aantrekkelijk genoeg voor jonge(re) werknemers, voornamelijk in de hogere functies."

Fusie

De ambtelijke fusie wordt in ambtelijke kringen eigenlijk liever niet aangeduid als 'fusie', omdat dat voor verwarring kan zorgen onder inwoners. Voor de burger verandert er namelijk niets: beide raadhuizen blijven gewoon open.

Aalsmeerders hoeven niet naar Amstelveen om een paspoort te halen en kunnen gewoon aan het Aalsmeerse Drie Kolommenplein terecht. En Amstelveners hoeven uiteraard ook niet naar Aalsmeer voor een rijbewijs. De samenwerking beperkt zich tot achter de schermen en de gemeenten behouden hun zelfstandigheid.

Het enige wat de burger vermoedelijk zal gaan merken is, dat de dienstverlening beter wordt. Amstelveen wil die ondanks een zeer ruime voldoende verder opschroeven, Aalsmeer kan in het kielzog volgen. „Amstelveen scoort momenteel beter dan Aalsmeer, wij kunnen daar optimaal van profiteren, " zegt Litjens.

Uithoorn

Een toekomstige uitbreiding van de ambtelijke samenwerking, met bijvoorbeeld Uithoorn, is vooralsnog niet aan de orde. Litjens: „Wij werken sinds 2005 op diverse vlakken uitstekend samen met Uithoorn en profiteren van eikaars sterke punten. Maar een ambtelijke fusie tussen Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn was voor het Uithoornse college net een brug te ver."

Van Zanen benadrukt, dat een volledige fusie tussen Aalsmeer en Amstelveen (of eventueel Uithoorn) tot één gemeente nog niet aan de orde is. „Dit is geen opmaat naar meer," aldus van Zanen tot slot.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.