Bijgewerkt: 24 januari 2021

Data portaal van de Nederlandse overheid is online en open

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
15-09-2011

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaf op 15 september 2011 de aftrap voor het open data portaal van de Nederlandse overheid. Via het open data portaal, http://data.overheid.nl , kan iedereen openbare overheidsgegevens vinden en hergebruiken.

De overheid beschikt over grote hoeveelheden informatie over bijvoorbeeld milieu, gebouwen, de bevolking en infrastructuur. Sommige gegevens mogen door iedereen gebruikt en verspreid worden: dat zijn open data. Ondernemers kunnen open data gebruiken voor het ontwikkelen van allerlei producten. Dat gebeurt nu al. Zo gebruikt de website Buienradar.nl gegevens van het KNMI en presenteert de site Weetmeer.nl gegevens van onder andere het CBS, de Kiesraad of het Kadaster.

nodes Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Via het open data portaal van de overheid kan iedereen openbare overheidsgegevens vinden en hergebruiken


Apps voor Nederland

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Tijdens het PICNIC festival, een driedaags evenement gericht op het ontwikkelen van innovatieve en creatieve oplossingen voor mens, maatschappij en bedrijfsleven, werden de deelnemers uitgenodigd hierover na te denken en deel te nemen aan de wedstrijd ‘Apps voor Nederland’. Deze drie maanden durende nationale wedstrijd staat in het teken van het bedenken van slimme en innovatieve computer-applicaties (apps) met open overheidsdata. De wedstrijd is een initiatief van de ministeries van EL&I, BZK en OCW.

Simpel en snel

Het open data portaal moet dé toegangspoort worden waarachter alle overheidsinformatie simpel, snel en gratis of tegen geringe kosten te vinden is. Minister Donner sprak in zijn videoboodschap over een begin.

“Er zal steeds meer overheidsinformatie beschikbaar komen die steeds beter vindbaar is en daardoor ook steeds toegankelijker wordt. Vervolgens is het aan de gebruikers om die informatie op een creatieve, innovatieve en effectieve manier om te zetten in toepassingen waar we allemaal iets aan hebben.”

Meerwaarde

Hergebruik van overheidsinformatie kan niet alleen leuk en nuttig zijn, het heeft ook economische meerwaarde. Zo blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie, dat de toegevoegde waarde van het hergebruik van openbare gegevens jaarlijks zo’n 27 miljard euro kan zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.