Bijgewerkt: 19 januari 2021

De 21ste Indië-herdenking in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: St. Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indi&eum
11-08-2017

De Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië houdt haar jaarlijkse herdenking in het Broersepark op maandagavond 14 augustus 2017. Het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam in Nederlands-Indië, het latere Indonesia op 15 augustus 1945, 72 jaar geleden. De invasie en bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht de vernietiging van de koloniale staat Nederlands-Indië. Na de Japanse overgave in augustus 1945, riepen de nationalistische leiders Soekarno (Koesno Sosrodihardjo) en vicepresident Dr. Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië uit.

Op maandag 14 augustus 2017 om 19.15 uur vindt de regionale 72ste herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië plaats bij het Indië Monument in het Broersepark te Amstelveen. Aan de vooravond daarvan herdenken wij bij dit monument in Amstelveen alle gevallenen en slachtoffers van die oorlog en haar nasleep. 

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het Indiëmonument in het Broersepark met de kransen in 2016. Nederland hield deze herdenking voor de 71ste keer en in Amstelveen werd deze herdenking voor de 20ste keer gehouden


Programma Herdenkingsplechtigheid

-Intreden Vaandel Bond van Wapenbroeders

-Welkomstwoord door de heer J.C.E.M. Bouwens, voorzitter van de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië

-Toespraak door mevrouw M.M. van ’t Veld, burgemeester gemeente Amstelveen

-Toespraak door Luitenant-kolonel E.R.L. Saiboo, algemeen voorzitter Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders

-Gedicht door een leerling van de Amstelveense Basisschool De Cirkel, adoptieschool Indië-Monument

-Toespraak door de heer T. La Lau over zijn kamptijd in Tjideng en over zijn ervaringen als vluchteling

-In stilte en staand, voorafgegaan door het signaal taptoe, gedenken wij gedurende twee minuten de Gevallenen en Slachtoffers uit deze periode. Aansluitend wordt, begeleid door het ensemble, het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gezongen.

-Kranslegging

-Indisch Onze Vader door Rianne van Dam

-Uittreden Vaandel Bond van Wapenbroeders

-Defilé langs monument

20:30 uur einde herdenkingsbijeenkomst. Alle aanwezigen worden uitgenodigd voor een informeel samenzijn in het naastgelegen clubhuis van de Jeu de Boules vereniging Bulderbaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.