De 27ste Atelierroute van Amstelveense kunstenaars Deel 1
Nieuws -> CultuurBron: Amstelveenweb.com/Kunstuitleen Amstelveen
08-10-2018
Het was weer zover, de 27ste Atelierroute van Amstelveen ging van start op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018. De officiële start van de atelierroute vond de vrijdag ervoor plaats met Marcel Jansen de directeur van Platform C en Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur. Het was een informele samenkomst met een aantal bezoekers en veel kunstenaars.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Marcel Jansen, directeur van Platform C heel even aan het woord voor hij de wethouder aankondigt
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Herbert Raat, wethouder Kunst en Cultuur vertelt hoe trots hij is op de kunstenaars en de atelierroute
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Ook de directeur van Platform C is blij met de complimenten die Herbert Raat geeft aan de Kunstuitleen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Kunstenaars en bezoekers hebben plezier in de manier van de presentatie van Marcel en Herbert op deze vrijdag middag waar iedereen wel aan de borrel wil, want de vijf staat in de klok
Na korte speeches kon een ieder een drankje nemen en naar de derde etage van het gebouw gaan, waar al vanaf 8 september 2018 een overzichtstentoonstelling was te zien van werken van de kunstenaars die deel zouden nemen aan de atelierroute. Elke kunstenaar was daar vertegenwoordigd met één werk en op de poster die men mee kon nemen, stonden alle deelnemende kunstenaars vermeld. Zo kon iedereen tijdens het weekend van de atelierroute zelf uitzoeken welke van de 54 deelnemende kunstenaar hij/zij wilde bezoeken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De gang met de overzichtstentoonstelling met één werk van alle deelnemende kunstenaars
De redactie van Amstelveenweb.com legde dit jaar alweer voor de 12de keer de Atelierroute vast, hetgeen zoals zij zelf zeiden, de kunstenaars ook leuk vinden, zodat zij werk van anderen kunnen bekijken. De Atelierroute is deze keer weer in twee delen opgesteld, zodat het voor u als bezoeker overzichtelijk blijft. Hier volgt Deel 1.
Op zaterdag 6 oktober 2018 bezocht de redactie voornamelijk kunstenaars in een gezamenlijke ruimte, zoals in ANNA en in Ateliers 24. Het voordeel van een gezamenlijke ruimte is dat je veel meer kunstenaars met hun werk kunt zien en bewonderen dan er van hot naar her naar toe te wandelen, fietsen of rijden. Platform C verzorgde in de grote ateliers extra activiteiten op het gebied van muziek en cultuur. Helaas vielen de tijden voor Amstelveenweb telkens wat ongelukkig uit, zodat er geen voordracht in de video is vastgelegd.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De ANNA met een deel van de werken van de kunstenaars
Achterin het gebouw zijn de biervaten van de Naeckte Brouwers te zien
In de voormalige St. Annakerk, nu ANNA genaamd, waren zeker 12 kunstenaars vertegenwoordigd met een paar van hun werken. De meeste kunstenaars waren ook zelf aanwezig om hun werk toe te lichten en desgewenst de potentiële koper de prijs van een kunstwerk te vertellen. Bij binnenkomst in ANNA werden we verwelkomd door Gwen en Hans Fransen. Gwen hield het aantal bezoekers bij en Hans exposeerde zijn werk. Hij zegt er zelf over: ‘In mijn werk streef ik niet uitsluitend naar uitbundige expressie, soms is ingetogenheid vereist. Mijn werk gaat over de essentie van het beelden en de voorwaarden van de kunst zelf. Alleen het noodzakelijke mag worden weergegeven’. Hans Fransen vindt dat de bezoeker zelf mag bedenken wat er in zijn werk is te zien en geeft het daarom meestal geen titel mee.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hans Fransen poseert voor zijn werken
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hans Fransen - Stilleven met twee vazen
Sunny Neeter had grote en kleine werken meegenomen en het is altijd weer verrassend om te zien waarmee ze deze keer weer heeft gewerkt. Op haar website staat dat de uitdaging om te experimenteren met steeds weer verschillende materialen en technieken haar een groots gevoel van vrijheid geven. Sunny neemt de ruimte om zich over te geven aan een ontdekkingsreis zonder grenzen, waarbij aardse materie en kosmische krachten een onuitputtelijke bron zijn van inspiratie, die voortdurend verandering teweegbrengt. En dat is in haar werk altijd weer terug te vinden.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Sunny Neeter - 3D hoofd ? verschillende materialen
Tussen alle wanden door stonden verschillende kunstwerken van Neely Schaap, waarbij men van alle kanten weer een ander beeld krijgt van het keramische object. Ze zijn groot, grappig en werken tot de verbeelding.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Neely Schaap - De mooiste rozen groeien aan de rand van het ravijn - Keramiek
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Neely Schaap - Uitkijktoren - Keramiek
Mali Klein had ook twee werken hangen, waarbij het leek alsof het een enorm keramisch kunstwerk was, maar niks was minder waar. Zij had een groot intens bewerkt kunstwerk gemaakt met hele kleine objecten van papierpulp en zodanig beschilderd dat het net keramiek leek. Zij is echt een ‘papierkunstenaar’!
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Mali Klein - Papierpulp en verf
De altijd vrolijk ogende kunstenaar Astrid Stoffels was er natuurlijk ook en zij toonde weer mooie schilderijen waarvan zij op haar website zegt: ‘Ik houd mij bezig met krachten, kleuren en vormen van en in de natuur. De elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur komen veelal terug in mijn werken. De immense natuurkrachten maar ook de stille schoonheid van de natuur blijven fascineren, dit levert prachtige beelden op.’
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Werk van Astrid Stoffels - Aarde-Water-Lucht-Vuur - Olieverf op linnen
Lopend tussen de wanden door, kwamen de werken van Hanneke Rijks in beeld, met haar heel bijzondere kunstwerken van hout. Het zijn kunstwerken, waarbij het beeld speelt met de verbeelding van de kijker, omdat het verspringt terwijl je ernaar kijkt. De werken zijn veelal gewoon vlak, maar komen driedimensionaal op je over. Heel bijzonder om naar te kijken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hanneke Rijks - de Denker - Berkenmultiplex
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hanneke Rijks ? Labyrinth - Multiplex
Aan een wand hingen de werken van Helena van Essen. Mooi in het licht, dat wel, maar doordat ze met glas waren ingelijst, weerspiegelde dat erg en kwamen de schilderijen niet ten goede, zeker niet voor een foto helaas. Ze schrijft op haar website: ‘Stilte is al sinds lange tijd een kernbegrip voor mijn werk. In het bijzonder: de innerlijke stilte, die samenhangt met een gemoedstoestand, het (doen) bevrijden van gedachten.’ En dat komt inderdaad heel goed tot uitdrukking in haar werk.
Alhoewel John Verhagen meestal exposeert met heel ander werk als beeldend kunstenaar, had hij nu deze Circulation gefabriceerd. Op zijn website zijn nog veel andere werken te zien.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
John Verhagen - Circulation
Cristina Villalba had enkele kunstwerken opgehangen, waarbij zij verschillende technieken heeft gecombineerd: schilderkunst, materialen van kunststof, steen en glas en dit alles met vloeibare hars overgoten en daardoor hele bijzondere kunstwerken. Op haar website is deze zogenaamde recycling art te bewonderen, maar in het echt is pas echt goed te zien hoe mooi het kunstwerk in elkaar steekt.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Cristina Villalba - Imagine - Fotografie met collage van gerecycleerde materialen ingekapseld met harsen
Ook Peter Oosterhout was weer vertegenwoordigd met zijn bijzondere werk, zoals tekeningen en schilderijen. Het is een plezier om naar de tekeningen te kijken en je fantasie erop los te laten, door zelf een sprookje of zo te bedenken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Peter Oosterhout - Aryabhata - potlood/houtskool
Maja Vucetic maakt schilderijen, waarbij motieven uit de natuur een grote rol spelen en zij maakt echt hele mooie kleurrijke composities. Zij zegt ook: ‘Ik ben vooral geboeid oor de bloemen, bloemenvelden en tuinen, maar ook door bomen en bos in verschillende seizoenen van het jaar.’
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Maja Vucetic - Bloesem - Acryl
Na dit uitgebreide bezoek aan ANNA liep de reactie van Amstelveenweb.com naar het naastgelegen gebouw,
waar nu Ateliers 24 is gehuisvest
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De ingang van de voormalige Antoniusschool, nu Ateliers 24
Op het pleintje voor de ingang waren al abstracte werken van Joep Backhuis te zien en binnen had hij atelier, waar een diversiteit van zijn kunstwerken te vinden was. Hij maakt niet alleen grote zware abstracte kunstwerken van verschillende materialen, maar ook figuratieve. Ook die zijn gemaakt van allerlei soorten metaal: personen, dieren, of een combinatie van beiden. Op dit moment heeft hij veel van gekleurd en geperst kunststof waarbij hij in zijn atelier een mooi gedekte tafel had aangekleed, die de redactie onmiddellijk reserveerde!
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Joep Backhuijs - Tafelbestek = Eet Smakelijk! - Geperst Plexiglas
In een lokaal na de ingang hingen de werken van Inbar Hasson. Zij is afkomstig uit Israël en maakt schilderijen van groot tot klein in combinatie met plakwerk van afbeeldingen, die zij daarin verwerkt tot één geheel. Op haar website Inbar Hasson is een aantal van haar werken te zien.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Inbar Hasson in haar atelier
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Inbar Hasson - Schilderijcollage
Tegenover het lokaal van Joep had tijdelijk Henka Bohlander - van Roo haar atelier. Normaal gesproken zit zij verder weg in het gebouw, maar voor deze atelierroute was het efficiënter dat ze in de looproute zat. Henka schildert, zoals ook op haar website staat, stillevens van verschillende onderwerpen, zoals bakstenen, fietsen, fruit, maar ook zeezichten. De kleuren zijn nogal ingetogen en met de diepte is haar interesse voor vorm, materie en ruimtelijkheid duidelijk merkbaar.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Henka Bohlander - van Roo voor één van haar doeken
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Henka Bohlander-van Roo - Schilderijen
Aan het eind van de gang was het atelier van Pascale Lefebvre te vinden. Zij gebruikt heel verschillende technieken die u op haar website kunt bekijken.
Na al deze bezichtigingen en gesprekjes ging de redactie van Amstelveenweb.com naar huis om zich voor te bereiden op de dag erna, zondag 7 oktober, aangezien dan individuele adressen bezocht zouden worden. Zie hiervoor Atelierroute deel twee.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Marcel Jansen, directeur van Platform C heel even aan het woord voor hij de wethouder aankondigt
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Herbert Raat, wethouder Kunst en Cultuur vertelt hoe trots hij is op de kunstenaars en de atelierroute
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Ook de directeur van Platform C is blij met de complimenten die Herbert Raat geeft aan de Kunstuitleen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Kunstenaars en bezoekers hebben plezier in de manier van de presentatie van Marcel en Herbert op deze vrijdag middag waar iedereen wel aan de borrel wil, want de vijf staat in de klok
Na korte speeches kon een ieder een drankje nemen en naar de derde etage van het gebouw gaan, waar al vanaf 8 september 2018 een overzichtstentoonstelling was te zien van werken van de kunstenaars die deel zouden nemen aan de atelierroute. Elke kunstenaar was daar vertegenwoordigd met één werk en op de poster die men mee kon nemen, stonden alle deelnemende kunstenaars vermeld. Zo kon iedereen tijdens het weekend van de atelierroute zelf uitzoeken welke van de 54 deelnemende kunstenaar hij/zij wilde bezoeken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De gang met de overzichtstentoonstelling met één werk van alle deelnemende kunstenaars
De redactie van Amstelveenweb.com legde dit jaar alweer voor de 12de keer de Atelierroute vast, hetgeen zoals zij zelf zeiden, de kunstenaars ook leuk vinden, zodat zij werk van anderen kunnen bekijken. De Atelierroute is deze keer weer in twee delen opgesteld, zodat het voor u als bezoeker overzichtelijk blijft. Hier volgt Deel 1.
Op zaterdag 6 oktober 2018 bezocht de redactie voornamelijk kunstenaars in een gezamenlijke ruimte, zoals in ANNA en in Ateliers 24. Het voordeel van een gezamenlijke ruimte is dat je veel meer kunstenaars met hun werk kunt zien en bewonderen dan er van hot naar her naar toe te wandelen, fietsen of rijden. Platform C verzorgde in de grote ateliers extra activiteiten op het gebied van muziek en cultuur. Helaas vielen de tijden voor Amstelveenweb telkens wat ongelukkig uit, zodat er geen voordracht in de video is vastgelegd.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De ANNA met een deel van de werken van de kunstenaars
Achterin het gebouw zijn de biervaten van de Naeckte Brouwers te zien
In de voormalige St. Annakerk, nu ANNA genaamd, waren zeker 12 kunstenaars vertegenwoordigd met een paar van hun werken. De meeste kunstenaars waren ook zelf aanwezig om hun werk toe te lichten en desgewenst de potentiële koper de prijs van een kunstwerk te vertellen. Bij binnenkomst in ANNA werden we verwelkomd door Gwen en Hans Fransen. Gwen hield het aantal bezoekers bij en Hans exposeerde zijn werk. Hij zegt er zelf over: ‘In mijn werk streef ik niet uitsluitend naar uitbundige expressie, soms is ingetogenheid vereist. Mijn werk gaat over de essentie van het beelden en de voorwaarden van de kunst zelf. Alleen het noodzakelijke mag worden weergegeven’. Hans Fransen vindt dat de bezoeker zelf mag bedenken wat er in zijn werk is te zien en geeft het daarom meestal geen titel mee.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hans Fransen poseert voor zijn werken
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hans Fransen - Stilleven met twee vazen
Sunny Neeter had grote en kleine werken meegenomen en het is altijd weer verrassend om te zien waarmee ze deze keer weer heeft gewerkt. Op haar website staat dat de uitdaging om te experimenteren met steeds weer verschillende materialen en technieken haar een groots gevoel van vrijheid geven. Sunny neemt de ruimte om zich over te geven aan een ontdekkingsreis zonder grenzen, waarbij aardse materie en kosmische krachten een onuitputtelijke bron zijn van inspiratie, die voortdurend verandering teweegbrengt. En dat is in haar werk altijd weer terug te vinden.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Sunny Neeter - 3D hoofd ? verschillende materialen
Tussen alle wanden door stonden verschillende kunstwerken van Neely Schaap, waarbij men van alle kanten weer een ander beeld krijgt van het keramische object. Ze zijn groot, grappig en werken tot de verbeelding.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Neely Schaap - De mooiste rozen groeien aan de rand van het ravijn - Keramiek
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Neely Schaap - Uitkijktoren - Keramiek
Mali Klein had ook twee werken hangen, waarbij het leek alsof het een enorm keramisch kunstwerk was, maar niks was minder waar. Zij had een groot intens bewerkt kunstwerk gemaakt met hele kleine objecten van papierpulp en zodanig beschilderd dat het net keramiek leek. Zij is echt een ‘papierkunstenaar’!
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Mali Klein - Papierpulp en verf
De altijd vrolijk ogende kunstenaar Astrid Stoffels was er natuurlijk ook en zij toonde weer mooie schilderijen waarvan zij op haar website zegt: ‘Ik houd mij bezig met krachten, kleuren en vormen van en in de natuur. De elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur komen veelal terug in mijn werken. De immense natuurkrachten maar ook de stille schoonheid van de natuur blijven fascineren, dit levert prachtige beelden op.’
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Werk van Astrid Stoffels - Aarde-Water-Lucht-Vuur - Olieverf op linnen
Lopend tussen de wanden door, kwamen de werken van Hanneke Rijks in beeld, met haar heel bijzondere kunstwerken van hout. Het zijn kunstwerken, waarbij het beeld speelt met de verbeelding van de kijker, omdat het verspringt terwijl je ernaar kijkt. De werken zijn veelal gewoon vlak, maar komen driedimensionaal op je over. Heel bijzonder om naar te kijken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hanneke Rijks - de Denker - Berkenmultiplex
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hanneke Rijks ? Labyrinth - Multiplex
Aan een wand hingen de werken van Helena van Essen. Mooi in het licht, dat wel, maar doordat ze met glas waren ingelijst, weerspiegelde dat erg en kwamen de schilderijen niet ten goede, zeker niet voor een foto helaas. Ze schrijft op haar website: ‘Stilte is al sinds lange tijd een kernbegrip voor mijn werk. In het bijzonder: de innerlijke stilte, die samenhangt met een gemoedstoestand, het (doen) bevrijden van gedachten.’ En dat komt inderdaad heel goed tot uitdrukking in haar werk.
Alhoewel John Verhagen meestal exposeert met heel ander werk als beeldend kunstenaar, had hij nu deze Circulation gefabriceerd. Op zijn website zijn nog veel andere werken te zien.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
John Verhagen - Circulation
Cristina Villalba had enkele kunstwerken opgehangen, waarbij zij verschillende technieken heeft gecombineerd: schilderkunst, materialen van kunststof, steen en glas en dit alles met vloeibare hars overgoten en daardoor hele bijzondere kunstwerken. Op haar website is deze zogenaamde recycling art te bewonderen, maar in het echt is pas echt goed te zien hoe mooi het kunstwerk in elkaar steekt.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Cristina Villalba - Imagine - Fotografie met collage van gerecycleerde materialen ingekapseld met harsen
Ook Peter Oosterhout was weer vertegenwoordigd met zijn bijzondere werk, zoals tekeningen en schilderijen. Het is een plezier om naar de tekeningen te kijken en je fantasie erop los te laten, door zelf een sprookje of zo te bedenken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Peter Oosterhout - Aryabhata - potlood/houtskool
Maja Vucetic maakt schilderijen, waarbij motieven uit de natuur een grote rol spelen en zij maakt echt hele mooie kleurrijke composities. Zij zegt ook: ‘Ik ben vooral geboeid oor de bloemen, bloemenvelden en tuinen, maar ook door bomen en bos in verschillende seizoenen van het jaar.’
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Maja Vucetic - Bloesem - Acryl
waar nu Ateliers 24 is gehuisvest
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De ingang van de voormalige Antoniusschool, nu Ateliers 24
Op het pleintje voor de ingang waren al abstracte werken van Joep Backhuis te zien en binnen had hij atelier, waar een diversiteit van zijn kunstwerken te vinden was. Hij maakt niet alleen grote zware abstracte kunstwerken van verschillende materialen, maar ook figuratieve. Ook die zijn gemaakt van allerlei soorten metaal: personen, dieren, of een combinatie van beiden. Op dit moment heeft hij veel van gekleurd en geperst kunststof waarbij hij in zijn atelier een mooi gedekte tafel had aangekleed, die de redactie onmiddellijk reserveerde!
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Joep Backhuijs - Tafelbestek = Eet Smakelijk! - Geperst Plexiglas
In een lokaal na de ingang hingen de werken van Inbar Hasson. Zij is afkomstig uit Israël en maakt schilderijen van groot tot klein in combinatie met plakwerk van afbeeldingen, die zij daarin verwerkt tot één geheel. Op haar website Inbar Hasson is een aantal van haar werken te zien.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Inbar Hasson in haar atelier
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Inbar Hasson - Schilderijcollage
Tegenover het lokaal van Joep had tijdelijk Henka Bohlander - van Roo haar atelier. Normaal gesproken zit zij verder weg in het gebouw, maar voor deze atelierroute was het efficiënter dat ze in de looproute zat. Henka schildert, zoals ook op haar website staat, stillevens van verschillende onderwerpen, zoals bakstenen, fietsen, fruit, maar ook zeezichten. De kleuren zijn nogal ingetogen en met de diepte is haar interesse voor vorm, materie en ruimtelijkheid duidelijk merkbaar.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Henka Bohlander - van Roo voor één van haar doeken
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Henka Bohlander-van Roo - Schilderijen
Aan het eind van de gang was het atelier van Pascale Lefebvre te vinden. Zij gebruikt heel verschillende technieken die u op haar website kunt bekijken.
Na al deze bezichtigingen en gesprekjes ging de redactie van Amstelveenweb.com naar huis om zich voor te bereiden op de dag erna, zondag 7 oktober, aangezien dan individuele adressen bezocht zouden worden. Zie hiervoor Atelierroute deel twee.