Bijgewerkt: 13 juli 2020

De 6de editie van de nationale Week van het geld

Nieuws -> Informatief

Bron: Wijzer in geldzaken
13-03-2016

Van 14 t/m 18 maart geven 5.500 gastdocenten les op school over omgaan met geld

Maandag 14 maart 2016 start de 6de editie van de nationale Week van het geld. Met 5.500 gastlessen op school en vele andere activiteiten in de klas of thuis, leren kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs een week lang alles over omgaan met geld. Tijdens de Week van het geld, een initiatief van platform Wijzer in geldzaken, zetten ruim 120 organisaties waaronder 80 gemeenten zich hiervoor in. Hare Majesteit Koningin Máxima opent maandagochtend 14 maart de ‘Week van het geld’ op de grootste basisschool van Nederland, De Twaalfruiter te Vleuten.

Belang van structurele financiële educatie op school erkend. Wijzer in geldzaken vindt, dat leerlingen op school al moeten leren budgetteren, financiële risico’s inschatten en een langetermijnplanning maken. Daarom heeft Wijzer in geldzaken zich hard gemaakt voor opname van financiële educatie in het adviesrapport van Platform Onderwijs2032, dat begin 2016 is gepubliceerd. Door kinderen op jonge leeftijd te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Ter ondersteuning van deze doelstelling wordt dit jaar voor de 6de keer de Week van het geld georganiseerd.Financiële opvoeding: praat met je kinderen over geldzaken. Leren omgaan met geld is een gedeelde verantwoordelijkheid van school en ouders. Uit onderzoek blijkt, dat financiële opvoeding bepalend is, voor hoe je als volwassene met geld omgaat. Naast het geven van zak- en kleedgeld is praten met je kinderen over geldzaken van groot belang. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft daarom op De Twaalfruiter een speciale masterclass voor ouders over financiële opvoeding: “Ik krijg nooit wat!”

Lesmateriaal en gastlessen. Het lesmateriaal, dat Wijzer in geldzaken samen met uitgeverij Zwijsen heeft ontwikkeld is dit schooljaar al door 19.000 schoolklassen aangevraagd. Daarnaast wordt er op alle scholen in Nederland een speciale 'Week van het geldkrant' voor kinderen verspreid en  geven medewerkers van onder meer banken, verzekeraars en gemeenten ruim 5.500 gastlessen en workshops op basisscholen. Ouders, leerkrachten en kinderen vinden op de website www.weekvanhetgeld.nl een overzicht van activiteiten die ze thuis of op school kunnen doen. Bekijk hier een overzicht met een greep uit activiteiten Week van het geld 2016. Download hier de laatste de Week van het geld krant voor kids, editie 2016 (pdf 4 pagina’s). Zoek naar een activiteit: http://www.weekvanhetgeld.nl/activiteitenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.