Bijgewerkt: 18 januari 2021

De Europese Raad wil samenwerken om de wereld beter te maken

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Raad
03-05-2020

2 mei 2020: 'Kans begunstigt de voorbereide geest.' Dit was de mantra van Louis Pasteur, een van 's werelds grootste wetenschappers en een meesterbrein achter de vaccins en doorbraken die miljoenen levens hebben gered gedurende drie eeuwen. Net als toen wordt de wereld vandaag de dag geconfronteerd met een virus dat over landen en continenten verspreidt en bij ons thuis en in ons hart inbreekt. Dit virus heeft verwoestingen en pijn veroorzaakt in alle hoeken van de wereld, waardoor we niet meer in contact komen met de mensen van wie we houden, niet meer kunnen genieten van de dingen die we normaal gesproken doen en niet meer kunnen zien waar we willen zijn.

Deze opoffering en de heldhaftige inspanningen van medisch en verzorgend personeel over de hele wereld hebben ons geholpen om de trend in vele delen van de wereld te buigen. Terwijl sommigen voorzichtig uit hun opsluiting komen, bevinden anderen zich nog steeds in een isolement en zien hun dagelijkse sociale en economische leven ernstig beperkt. De gevolgen zouden bijzonder dramatisch kunnen zijn in Afrika en het Zuiden als geheel. Maar wat we allemaal gemeen hebben is dat niemand van ons echt kan denken of plannen met grote zekerheid over wat de toekomst van de pandemie werkelijk in petto heeft.

Dat betekent dat we er allemaal belang bij hebben. Niemand van ons is immuun voor de pandemie en niemand van ons kan het virus alleen verslaan. In feite zullen we pas echt veilig zijn als we allemaal veilig zijn - in elk dorp, elke stad, elke regio en elk land ter wereld. In onze onderling verbonden wereld is het wereldwijde gezondheidsstelsel zo sterk als zijn zwakste deel. We zullen elkaar moeten beschermen om onszelf te beschermen.

Dit vormt een unieke en werkelijk wereldwijde uitdaging. En het maakt het noodzakelijk dat we onszelf de beste kans geven om het te verslaan. Dit betekent dat we de beste - en meest voorbereide - geesten ter wereld bij elkaar moeten brengen om de vaccins, behandelingen en therapieën te vinden die we nodig hebben om onze wereld weer gezond te maken, terwijl we de gezondheidsstelsels moeten versterken die ze voor iedereen beschikbaar zullen maken, met bijzondere aandacht voor Afrika.

We bouwen voort op de toezegging van de leiders van de G20 om een massale en gecoördineerde reactie op het virus te ontwikkelen. Wij steunen de oproep tot actie die de Wereldgezondheidsorganisatie en andere mondiale gezondheidsactoren samen hebben gedaan. Daarom hebben we onlangs de Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator gelanceerd, een wereldwijd samenwerkingsplatform om het onderzoek, de ontwikkeling, de toegang en de eerlijke distributie van het vaccin en andere levensreddende therapeutische en diagnostische behandelingen te versnellen en op te schalen. Hiermee is de basis gelegd voor een echte internationale alliantie om COVID-19 te bestrijden.

Foto Amstelveen
(Foto Dario Pignatelli/European Union - 2020)

De heer Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad


We zijn vastbesloten om samen te werken, met al diegenen die onze inzet voor internationale samenwerking delen. We zijn bereid om de wereldwijde respons te leiden en te ondersteunen. Ons doel is eenvoudig: op 4 mei 2020 willen we in een online donorconferentie een eerste 7,5 miljard euro (8 miljard dollar) bijeenbrengen om het door de Global Preparedness Monitoring Board (GPMB) en anderen geschatte wereldwijde financieringstekort in te halen.

We zullen allemaal onze eigen toezeggingen op tafel leggen en we zijn blij dat partners uit de hele wereld zich bij ons aansluiten. De fondsen die we inzamelen zullen een ongekende wereldwijde samenwerking op gang brengen tussen wetenschappers en regelgevers, industrie en overheden, internationale organisaties, stichtingen en gezondheidszorgprofessionals. We steunen de Wereldgezondheidsorganisatie en we zijn blij dat we onze krachten kunnen bundelen met ervaren organisaties zoals de Bill en Melinda Gates Foundation, de Wellcome Trust.

Elke euro of dollar die we samen inzamelen zal in de eerste plaats via erkende wereldwijde gezondheidsorganisaties zoals CEPI, Gavi, de Vaccines Alliance en het Global Fund en Unitaid worden gebruikt om zo snel mogelijk voor zoveel mogelijk mensen de diagnostiek, de behandelingen en de vaccins te ontwikkelen en in te zetten die de wereld zullen helpen om de pandemie te boven te komen. Als we een vaccin kunnen ontwikkelen dat door de wereld wordt geproduceerd, voor de hele wereld, zal dit een uniek mondiaal publiek goed van de 21e eeuw zijn. Samen met onze partners zetten we ons in om het beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen.

Dit is de plicht van onze generatie en we weten dat we dit kunnen realiseren. Hoogwaardige en goedkope gezondheidstechnologieën zijn geen dagdroom. En we hebben gezien hoe publiek-private partnerschappen de afgelopen twee decennia veel levensreddende vaccins beschikbaar hebben gesteld aan de armste mensen op aarde.

We weten dat deze race lang zal duren. Vanaf vandaag gaan we sprinten naar ons eerste doel, maar we zullen klaar zijn voor een marathon. Het huidige doel zal alleen de eerste behoeften dekken: voor de productie en levering van geneesmiddelen op wereldschaal zijn middelen nodig die ver boven het doel uitstijgen. We moeten er samen voor zorgen dat er middelen beschikbaar blijven en dat er vooruitgang wordt geboekt om te komen tot universele toegang tot vaccinatie, behandeling en tests.

Dit is een beslissend moment voor de wereldgemeenschap. Door ons te verenigen rond wetenschap en solidariteit zullen we vandaag de dag het zaad zaaien voor een grotere eenheid. Geleid door de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling kunnen we de kracht van de gemeenschap, de samenleving en de wereldwijde samenwerking opnieuw vormgeven, om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. Dit is de wereld tegen Covid-19. En samen zullen we winnen!

Ondertekenaars: Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad; Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie; Giuseppe Conte, premier van Italië; Emmanuel Macron, president van Frankrijk; Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland; Erna Solberg, premier van Noorwegen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.