Bijgewerkt: 23 juli 2019

De Firma Koudijs viert haar 100 jarig bestaan in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/ Koudijs
17-12-2016

'Vrijdag 16 december 2016 is het 100 jaar geleden, dat Hendrik Koudijs een installatiebedrijf en radiohandel begon. Een eeuw later staat Koudijs nog steeds bekend om zijn service en kwaliteitsproducten. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 december laten we u graag kennis maken met bijzondere apparaten uit het verleden en de vernieuwingen voor de toekomst.' - meldt de website van Koudijs.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Stationsstraat 22 met de versierde Koudijs winkel op 17 december 2016


In het Oude Dorp van Amstelveen aan de Stationstraat 22 staat een gebouw met de naam Koudijs erop. Dit is de naam van een bedrijf, dat sinds 1916 bestaat. De eigenaar was Hendrik Koudijs, installateur en radiohandelaar en hij begon met de verkoop van kachels en fornuizen. Later groeide het assortiment met andere elektrische apparaten. Hendrik was de grootvader van de huidige directie, bestaande uit Marri-Anne (63) en haar broers Rik (59) en Steven (56) Koudijs, die het grote avontuur aanging in de Stationsstraat. De groei zat er inmiddels al gestaag in en naast witgoed kwamen er tenslotte steeds meer artikelen, waar een stekker aanzat, op de markt. Ook nieuwe uitdagingen werden aangegaan. Zo werd er in dezelfde Stationsstraat een keukenzaak geopend, maar rond 1986 werd deze activiteit gestopt en wordt alleen nog inbouwapparatuur verkocht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het speciale 100 jaar gebakje wacht op de bezoekers


Toen in 1991-92 de ouders Lo en Marri Koudijs waren overleden, was het werk in de zaak niet meer vrijblijvend. Marri-Anne en haar broers Rik en Steven Koudijs namen de verantwoordelijk op zich om het bedrijf te besturen. Rik studeerde aan de Hogere Technische School en Steven deed de vooropleiding van het conservatorium en daarna muziekwetenschappen. Door de ziekte van zijn vader en later het overlijden, besloot Steven te stoppen met de muziek om officieel bij de Koudijs B.V. toe te treden. Marri-Anne en haar broers werken als vanzelfsprekend heel goed samen. Grappig is wel dat ze alle drie heel verschillend zijn en ook andere kwaliteiten hebben. Marri-Anne houdt zich bezig met de administratie en organisatie. Steven is de deskundige èn het aanspreekpunt in de zaak en Rik geeft adviezen bij de mensen thuis en begeleidt hen bij de aanleg van de aangeschafte apparatuur. Een service, waarnaar de laatste jaren steeds meer vraag komt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

In de winkels zijn er tientallen oude foto's zijn opgehangen van de 100-jaar geschiedenis van de Firma Koudijs


Koudijs BV had in 2007 een gigantisch anderhalf jaar durende verbouwing achter de rug. Ze hadden het geluk dat de zaak ernaast vrijkwam, zodat ze die konden huren. Een uitbreiding die hen in staat stelde de apparatuur nog beter te kunnen presenteren. Koudijs verkoopt uitsluitend de betere merken en die komen nu veel beter tot hun recht. Bovendien hebben ze van het merk Bang & Olufsen een geheel eigen en zeer luxe ingericht centrum gecreëerd, waar de klanten in alle rust hun keuze kunnen maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op de tafel staat oude meetapparatuur


In 9 jaar tijd is het Koudijs imperium enorm gegroeid: er kwamen filialen in Het Arsenaal in Naarden, de Loewe Gallery Amsterdam, maar Amstelveen blijft het middelpunt. Hier vindt u dan ook de grootste diversiteit aan merken en producten. Televisie, home-cinema en audioapparatuur, wasmachines, stofzuigers, strijksystemen, koffiemachines, meubels en nog veel meer. Tegenwoordig werken de kinderen Robin en Jeremy van Marri-Anne Koudijs en haar man Ger Overmars ook in de zaak en langzamerhand wordt de zaak Koudijs door de Overmarsen overgenomen. Maar zeker weten dat de naam Koudijs blijft, want de kinderen hebben tenslotte Koudijs genen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een oude Philips radio van het Koudijs-museum kunnen de bezoekers ook bewonderen


Marri, de moeder van Marri-Anne begon in de jaren 1950 met een cadeauzaak in het gebouw van het voormalig treinstation van Amstelveen met de naam het 'Goederen-Trijntje' aan de Stationsstraat. Later in 1976, nam haar dochter Marri-Anne de zaak over, maar 30 jaar later in november 2006 sloot één van de meest karakteristieke winkels van Amstelveen haar deuren. De reden was, dat de eigenaar van het gebouw, de gemeente Amstelveen, besloot het pand te verkopen. Het stationsgebouw werd door de Hollandse Electrische Spoorwegmaatschappij (1898 - 1936) HES gebouwd in 1912. Het maakte deel uit van de Haarlemmermeerspoorlijn, waar de personentrein zijn laatste stop maakte op 2 september 1950. Het personenvervoer werd stopgezet en het traject werd tot 1972 gebruikt voor goederentransport.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een kijkje in de showroom van het witgoed


Station Amstelveen werd in 2016 een Bread & Breakfast hotel, met de Zweedse eigenaren Katarina en Johan Elfner en daarmee verdween een stukje van het Koudijs imperium. Maar niet getreurd, want Marri-Anne heeft haar plek in het bedrijf gevonden en ze geniet van het succes van dit opvallende familiebedrijf in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Het stationsgebouw Amstelveen nog met de cadeauwinkel/boetiek: Goederen 'Trijntje' op 1 april 2004


De familieleden volgen constant de stand van zaken van de technologie, want tegenwoordig kun je alleen goede zaken doen, als je de laatste nieuwtjes op het gebied van de technologie beheerst. Met andere woorden: verstand hebben van de nieuwste ontwikkelingen op TV- en radio gebied, geluidsboxen, maar ook van stofzuigers, koelkasten, wasmachines, maar bijvoorbeeld ook van het duurdere segment van Bang & Olufsen, Sonos, Loewe, Samsung, Bose, Miele en de volautomatische Jura espresso koffie appraten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Tv's in alle soorten en maten in de showroom


Het historisch besef van de Koudijs familie is ongeëvenaard in Amstelveen, want ze hebben, afgezien van het feit dat in Amstelveen geen ander bedrijf nog bestaat dat 100 jaar oud is, bijna alles van het toenmalige assortiment van elektrische apparaten bewaard. In de etalage van de zaak is de enorme ontwikkeling van de jaren 1950- tot 2016 goed te volgen, dus grofweg in bijna 70 jaar is de technologie enorm verbeterd. Denk hierbij aan een elektrische rekenmachine van Odhner, oude Philips en Grundig, Braun radio’s, taperecorder, broodrooster en lampen. Dat maakt het voor passanten aantrekkelijk om de etalage te bekijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op een groot canvas staat op de gevel: 'Koudijs 1916'. Vroeger konden bedrijven die het 100 jaar bestaan bereikten, het predicaat Koninklijk aanvragen, maar omdat de regels zijn aangepast en als richtlijn tegenwoordig geldt, dat het bedrijf minstens 100 werknemers in dienst moet hebben. Helaas is dat bij de firma Koudijs niet het geval


Amstelveenweb feliciteert alle leden van de bijzondere familie Koudijs/Overmars met de hoge leeftijd van hun bedrijf en wenst hen veel succes en gezondheid voor de toekomst. Op naar het predicaat Hofleverancier!

Adres: Koudijs Amstelveen - Stationsstraat 18-22 - 1182 JN Amstelveen. Koudijs Het Arsenaal - Kooltjesbuurt 1 - 1411 RZ Naarden. Loewe Gallery Koudijs Amsterdam - Stadhouderskade 24A - 1054 ES AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.