Bijgewerkt: 22 januari 2025

De Ouderkerkerplas koelt kantoren

Nieuws -> Informatief

Bron: Nuon
08-09-2008

Nuon gaat op duurzame wijze gebouwen koelen in Amsterdam Zuidoost. Nu het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht toestemming heeft gegeven voor gebruik van het water van de Ouderkerkerplas, kan Nuon in 2009 van start. Het gebruik van de Ouderkerkerplas als natuurlijke koudebron leidt niet alleen tot een CO2-reductie van 75% (18.500 ton per jaar), maar ook tot verbetering van de waterkwaliteit in de plas.

Met het koude water uit de Ouderkerkerplas

gaat Nuon kantoren en andere gebouwen in het Kantorenpark Zuidoost voorzien van duurzame koeling. De koude van zongeveer 5 à 6 graden Celsius wordt onttrokken aan het koude water onderuit de plas en afgegeven aan water in het distributienet. Dit koude water wordt vervolgens via het net naar de gebouwen getransporteerd. Daar wordt het gebruikt voor de koeling van ruimtes, computers en servers. Het iets opgewarmde water gaat vervolgens meteen terug naar de bovenlaag van de plas.

Ouderkerkerplas  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De Ouderkerkerplas


Nuon en het Hoogheemraadschap

laten onderzoek doen naar de effecten van duurzame koudewinning. Voor het project heeft Nuon een vrijwillige milieueffectrapportage laten uitvoeren. Nuon gaat bovendien fosfaten en algengroei bestrijden door zuurstof aan het water toe te voegen.

Dit is een innovatieve techniek, die nu al in Denemarken met succes wordt toegepast. Deze techniek kan een bijdrage leveren aan de verbetering van de waterkwaliteit in de Ouderkerkerplas, maar ook aan die in andere plassen en meren in Nederland. Op deze wijze leidt het koudeproject niet alleen tot duurzame en schone koeling, maar ook tot schoon zwemwater.

Over Nuon

Nuon is een ambitieuze energieonderneming die met ruim 10.000 medewerkers meer dan 3 miljoen consumenten en organisaties bedient in Nederland, België en Duitsland. Nuon produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie op de belangrijke internationale markten. Ook biedt Nuon aanvullende diensten en technische innovaties aan bedrijven en consumenten. Nuon streeft daarbij naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening.

Met een omzet van 5,7 miljard euro

in 2007 heeft Nuon een vooraanstaande positie in de Nederlandse energiemarkt. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden. Nuon heeft met ingang van 1 juli 2008 het bedrijf organisatorisch gesplitst in een netwerkbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf. Vanaf die datum functioneren beide ondernemingen operationeel zelfstandig onder een financiële holding en onder een gezamenlijke Raad van Bestuur.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.