Bijgewerkt: 28 januari 2021

De Paulusbunker is benoemd tot gemeentelijk monument

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
31-05-2016

De bunker aan de Wolfert van Borsselenweg, ook wel de Paulusbunker genoemd, is door het Amstelveense college van B en W aangewezen als gemeentelijk monument. De bunker, die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is gebouwd, ligt verscholen in het plantsoen tegenover de Pauluskerk.

Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed: ”De bunker is van historische waarde voor Amstelveen. Het is één van de laatste resten van de Tweede Wereldoorlog binnen onze gemeentegrenzen. Het gebouw is van binnen en buiten ontzettend vervallen. Als we het nu niet opknappen dan is sloop op termijn de enige optie. Om aan onze kinderen en kleinkinderen te laten zien, wat er gebeurd is in de oorlog moet de bunker behouden blijven”.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2016)

De Paulusbunker is gefotografeerd door Anko Stoffels op 13 april 2016


Voormalig jongerencentrum. Na de bevrijding en het vertrek van de Duitsers werd de bunker eigendom van de gemeente Amstelveen. Het gebouw van 11,40 meter bij 4,85 meter breed diende vanaf 1969 als jongerencentrum voor de jongeren van de Pauluskerk. Toen de sociëteit werd gesloten, is de entree door de gemeente dichtgemetseld om te voorkomen, dat de bunker als hangplek werd gebruikt.

Nu het gebouw een gemeentelijk monument is, is de sloop van de bunker juridisch onmogelijk. Hiermee wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen behouden. De gemeente streeft ernaar de bunker te restaureren. Het idee is om er in de toekomst (foto)exposities te houden. Lees verder hier over de geschiedenis van de bunker in AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.