Bijgewerkt: 19 september 2020

De Staat van het Onderwijs 2018 in Nederland

Nieuws ->

Bron: Inspectie van het Onderwijs
12-04-2018

Onderwijsverslag over 2016/2017. Het rapport over trends en ontwikkelingen in het onderwijsstelsel en binnen de onderwijssectoren werd op 11 april 2018 uitgereikt aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Elk jaar maakt Inspectie van het Onderwijs met de Staat van het Onderwijs een momentopname van het onderwijs in Nederland.

Maar op langere termijn ziet de inspectie een ander beeld. Zo zijn de afgelopen 20 jaar de gemiddelde resultaten van Nederlandse leerlingen in het funderend onderwijs geleidelijk teruggelopen. Deze en andere ontwikkelingen in het onderwijs heeft de Inspectie van het Onderwijs beschreven in De Staat van het Onderwijs 2018.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Schoolkinderen proeven de smaak van de democratie in de raadzaal van Amstelveen op 11 oktober 2016


Volgens de Inspectie zijn de Nederlandse leerlingen ronden gemiddeld goed opgeleid hun schoolloopbaan af. En studenten met een diploma in het mbo, hbo of wo vinden veelal snel een baan op niveau. Vergeleken met andere landen is de aansluiting op de arbeidsmarkt erg goed. Dat komt niet alleen, doordat de economie meezit, het is ook een verdienste van het beroepsonderwijs. 'Dat zagen we vorig jaar in internationale onderzoeken, nu zien we het ook in de landelijke gegevens. Vooral toptalent ontwikkelt zich minder. Ook het aantal leerlingen dat eind groep 8 niet goed kan lezen, is de afgelopen twee jaren gestegen. Bij bewegingsonderwijs, cultuureducatie en natuur en techniek zijn veel prestaties lager dan die van jaren geleden. En op het terrein van burgerschap en sociale vaardigheden constateerden we al eerder onvoldoende vorderingen. We moeten wel concluderen: door de jaren heen glijden de resultaten van het Nederlandse onderwijs af. Hier maak ik me echt zorgen om' - aldus drs. Monique Vogelzang Inspecteur-generaal van het Onderwijs. Lees het Onderwijsverslag over het schooljaar 2016/2017 (pdf 208 pagina’s).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.