Bijgewerkt: 26 januari 2021

De Veteranendag 2020 in Amstelveen is ook aangepast

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Veteranendag
22-06-2020

Jaarlijks bedanken wij op Veteranendag alle militairen die namens Nederland zijn ingezet in dienst van de vrede. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus ging de Amstelveense Veteranendag op 20 juni 2020 niet door. Toch wilde het gemeentebestuur van Amstelveen deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Alle Amstelveense veteranen ontvingen op 20 juni een kaart met een boodschap van burgemeester Tjapko Poppens en een gedicht van stadsdichter Matthijs den Hollander en een boeket bloemen. De burgemeester overhandigde persoonlijk een boeket aan John Barlag, als symbolisch gebaar aan alle Amstelveense veteranen.

Burgemeester Tjapko Poppens: 'Op deze manier willen wij toch onze waardering uitspreken voor onze veteranen. Wij zijn trots op hen. Al die mannen en vrouwen die uit volle overtuiging hebben gestreden voor vrede, vrijheid en veiligheid, in ons land en op vele andere plekken in de wereld. Hopelijk kunnen wij volgend jaar weer echt bij elkaar komen op de Amstelveense Veteranendag.'

Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Ons land telt inmiddels meer dan 110.000 veteranen. Van deze groep zijn er 30.000 nog in dienst als militair. Zij zetten zich in tijdens drie oorlogen en ruim honderd vredesmissies. Amstelveen organiseert jaarlijks een eigen Veteranendag voor de ruim 200 Amstelveense veteranen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemente Amstelveen - 2020)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen overhandigt een bos bloemen en het kaartje 'Dank voor uw inzet' aan oorlogsveteraan John Barlag


Op het kaartje stond een gedicht van Matthijs den Hollander stadsdichter van Amstelveen:

Aan ons trekt de strijd virtueel voorbij,
u was er echt. De aarde verzaakt,
u bent het schild en verdedigt
ons geboorterecht.

Vertrek van huis, vriendschap groter dan
strijd of land. In zwartwit en overzee
doorlevend in duizend beelden
de missie groter dan jezelf.


Velen zeggen: ik zou het zo
weer doen. Wie iets toelaat
van hun wereld, weet
in welke houding
zij of hij voor
ons staat.


Zij doen wat wordt gevraagd.
Komen thuis. Leven door, zoals
je normaal ook leeft.
Maar dan anders.


Voelt u, weet u,
dat op u
mijn vrijheid is geschraagd?


De Landelijke Veteranendag vindt dit jaar in aangepaste vorm en zonder publiek plaats op zaterdag 27 juni. Om 13.00 uur is er een programma vanuit de Ridderzaal. De NOS zendt dit live uit. Het programma wordt geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Ook de minister van Defensie en de minister-president zullen spreken.

Nederlandse Veteranendag in Den Haag alleen in de Ridderzaal en op tv. Dit jaar wordt de Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met een programma van 45 minuten in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Het programma wordt live uitgezonden door de NOS. Er worden verder geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd. Op deze manier geeft het Nationaal Comité Veteranendag, in samenwerking met de NOS, invulling aan de Nederlandse Veteranendag met als doel dat Nederland toch het jaarlijkse ‘dankjewel’ voor onze veteranen kan meebeleven.

Programma Ridderzaal. Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke videoboodschap. Twee andere autoriteiten zijn ook aanwezig in de Ridderzaal: Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang. Hun aanwezigheid stipuleert de betrokkenheid van de krijgsmacht bij veteranen en de Nederlandse Veteranendag.

In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis en Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij treedt ook op (zang) in de Ridderzaal. Daarnaast Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik, indertijd vijf jaar lang ingezet in NL-Indië. Zij worden in beeldreportages getoond en vertellen in de Ridderzaal over hun ervaringen.Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen

Verder is aanwezig majoor Frans Erkelens, voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen vanwege het 50-jarig bestaan van deze bijzondere vereniging. Tevens is de winnaar van de Kids-challenge, als speciale gast aanwezig. Hij maakte met zijn schoolklas het winnend vrijheidsvlog. Dat is ook te zien in de Ridderzaal.

Tussen de gesproken bijdrage en beeldreportages in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld – in beeld –  met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem. Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer 'Soldier On'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.