Bijgewerkt: 8 maart 2021

De Week van de Mantelzorg 2020

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-11-2020

Er is de Week van de Mantelzorg, van 9 tot 14 november 2020 in Nederland. Het is een bijzondere tijd, ook voor Mantelzorgers, die voor een naaste zorgen. Zorgt u voor een chronisch zieke partner? Voor een gehandicapt kind? Voor uw hulpbehoevende moeder of vader? Voor een goede buur, vriend of vriendin? Dat is mantelzorg. Mensen die onbetaald en langdurig voor een ander zorgen worden mantelzorger(s) genoemd. De coronamaatregelen maken hun taken dit jaar ingewikkelder en zwaar. Deze week is het de jaarlijkse week van de mantelzorg. Een bijzondere dit jaar vanwege de landelijke en lokale publiekscampagne 'Deel je zorg'.Deze week start de landelijke publiekscampagne. Amstelveen sluit daar lokaal bij aan. Er komen posters door de stad te hangen, er is een flyer gemaakt en de filmpjes over mantelzorgondersteuning komen op social media. Ook hebben we de zorg- en welzijnsprofessionals gevraagd om posters in wachtkamers te hangen en filmpjes te laten zien. Dit alles met één doel: zoveel mogelijk mantelzorgers op tijd goed ondersteunen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn


Mantelzorgwaardering. De gemeente Amstelveen wil mantelzorgers ook nu weer bedanken en laten weten dat ze gesteund worden. Daarom krijgt iedere mantelzorger die ingeschreven is bij Mantelzorg & Meer een kaart en een cadeaukaart in de bus. Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn: 'Mantelzorgers zijn onmisbaar en heel belangrijk voor onze gemeente. Deze tijd vraagt veel creativiteit en doorzettingsvermogen van mantelzorgers. Met deze kleine attentie willen we hen bedanken voor al hun inzet en goede zorgen. Ook start de gemeente samen met Mantelzorg & Meer een campagne om meer bekendheid te geven aan mantelzorgondersteuning en breiden we de capaciteit uit.'

Uitbreiding capaciteit. Het afgelopen jaar is de capaciteit van Mantelzorg & Meer uitgebreid. Ook het aanbod is vergroot. Zo is er een reeks bijeenkomsten over 'Levend verlies' geïntroduceerd die snel vol waren en waar dus veel behoefte aan was. Ook de capaciteit van het Odensehuis, een voorziening die ook voor mantelzorgers belangrijk is, is uitgebreid.

Professionals informeren over mantelzorgondersteuning. Informatievoorziening over de mantelzorgondersteuning is heel belangrijk. En omdat mantelzorgers ‘te vinden zijn’ in de zorg, is de gemeente samen met Mantelzorg & Meer druk bezig geweest met het informeren van zorgprofessionals over de verschillende mogelijkheden die er zijn als het gaat om mantelzorgondersteuning.

Mantelzorg & Meer kan u helpen met advies, individuele ondersteuning, inzet van (zorg)vrijwilligers, cursussen, informatiebijeenkomsten en gespreksgroepen. De meeste diensten van Mantelzorg & Meer zijn kosteloos. De gemeente Amstelveen verleent jaarlijks subsidie aan Mantelzorg & Meer om deze diensten te kunnen leveren. Meer informatie: www.mantelzorgenmeer.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.