Bijgewerkt: 30 april 2024

De bodemkwaliteit van het kersenbloesempark in Amstelveen is slecht

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Amsterdamse Bos
28-02-2024

In oktober 2000 schonk The Japan Women's Club in Amstelveen 400 kersenbloesembomen (cherry blossom trees) aan de bevolking van Nederland, ter gelegenheid van de 400-jarige betrekkingen tussen Japan en Nederland. De bomen zijn geplant in het Amsterdamse Bos, waar sindsdien dit deel het Cherry Blossom park heet.

De gezondheid van de Japanse sierkersen in het Bloesempark gaat al een paar jaar achteruit. De belangrijkste oorzaken zijn dat de bodem verdicht is en dat er te weinig bodemleven is. We proberen de bodemkwaliteit in het Bloesempark te verbeteren door de inzet van wormen en schimmels- staat er op de website van het Amsterdamse Bos.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De kersenbloesem bloeit overal in de bomen op 24 maart 2023

We houden de Japanse sierkersen in het Bloesempark al langere tijd in de gaten. De bomen lijken niet echt te floreren. Daarom hebben we in de loop der jaren al verschillende onderzoeken uitgevoerd. Een heel aantal verschillende oorzaken zorgt er samen voor dat de bomen het niet zo naar hun zin hebben. De twee belangrijkste zijn dat de bodem verdicht is en dat er te weinig bodemleven is.

Een kersenbloesem, ook bekend als Japanse kers of sakura, is een bloem van veel bomen van het geslacht Prunus of Prunus subg. Cerasus. Het zijn veel voorkomende soorten in Oost-Azië, waaronder China, Korea en vooral in Japan. Ze verwijzen over het algemeen naar sierkersenbomen, niet te verwarren met kersenbomen die fruit produceren om te eten. Het wordt beschouwd als de nationale bloem van Japan.

Bodemverdichting. Verdichting is het compacter worden en vervormen van de bodem. Het ontstaat doordat de bodem belast wordt met gewicht. In het Bloesempark zorgt het hoge bezoekersaantal elk jaar tijdens de bloesemperiode voor een enorme belasting voor de bodem. Bodemverdichting brengt langdurige tot onherstelbare schade toe aan de structuur van de bodem en heeft een negatieve invloed op de verhouding water en lucht in de bodem. Dit beïnvloedt de vegetatie, omdat de beschadigde bodem moeilijk tot geen water doorlaat, waardoor een zure en extreme groeiomgeving ontstaat.



Wormen en schimmels. Het personeel van het Amsterdamse Bos is op zoek gegaan naar een duurzame oplossing om tot een gezondere bodem te komen. Een gezonde bodem bestaat uit een rijk bodemleven, dat de bodem luchtig houdt. We willen de bodem in het Bloesempark verbeteren door wormen en schimmels uit te zetten. Schimmels zorgen voor een betere bodemstructuur met hun lange schimmeldraden. Wormen voelen zich prettiger bij de aanwezigheid van schimmels. Ze graven verticale gangen. Dat maakt de doorworteling en afwatering beter. Deze duurzame wijze van bodemverbetering wordt nog niet vaak toegepast.

Het Amsterdamse Bos staat open voor nieuwe innovatieve toepassingen. We zetten de wormen en de schimmels uit in maart, voorafgaand aan de bloesemperiode. We verwachten dat de Japanse kersen vitaler worden, wanneer de bodem waar de bomen in staan gezonder is, met een rijker bodemleven. Daarmee is het Bloesempark in principe bestand tegen het hoge bezoekersaantal tijdens de komende bloesemperiode. Vanzelfsprekend monitoren we dit. We houden in de gaten of de bomen het beter gaan doen of dat er nog andere maatregelen nodig zijn.

Op de natuur gebaseerde oplossingen. Het toevoegen van wormen en schimmels aan de bodem om de kwaliteit te verbeteren, is een typisch voorbeeld van zogenaamde 'Nature-based Solutions' (NbS). De naam geeft het al een beetje aan: dit zijn oplossingen die geïnspireerd en ondersteund worden door de natuur. Rijksoverheid omschrijft Nature-based Solutions als: "acties die de bescherming, het duurzaam beheer en het herstel van natuurlijke en beheerde ecosystemen mogelijk maken, die tegelijkertijd het menselijk welzijn en de biodiversiteit ten goede kunnen komen.". Een mooie samenwerking dus tussen Team Amsterdamse Bos en de natuur om de gezondheid van het Bos te bevorderen!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.