Bijgewerkt: 9 maart 2021

De corona ademtest wordt weer in gebruik genomen

Nieuws -> Informatief

Bron: GGD Amsterdam
18-02-2021

De SpiroNose ademtest wordt op korte termijn weer in gebruik genomen. Afgelopen week waren deze testen tijdelijk stilgelegd in verband met enkele onduidelijke testuitslagen. Het ging hier om een relatief klein aantal – meldt GGD Amsterdam.

Uit onderzoek blijkt nu dat de ademtest zeer betrouwbaar is. Wel blijkt dat er bij het registreren en verwerken van uitslagen de kans bestaat op verkeerde interpretaties. Uit het onderzoek blijkt ook dat de automatisering van het testproces nog aandacht vraagt, net zoals training van personeel. De analyse heeft zichtbaar gemaakt dat hier ruimte is voor verbetering.Het is de bedoeling van het Ministerie van VWS en GGD Amsterdam om in samenwerking met Breathomix, de producent van de SpiroNose, de implementatie rondom de ademtest zo goed mogelijk vorm te geven. Alle partijen willen zo snel mogelijk door met de test en zullen daarvoor een extra expertteam inzetten. De SpiroNose (ook wel elektronische neus of e-nose genoemd) is een ademtest. Het apparaatje ruikt aan de adem die u uitblaast of u mogelijk bent besmet met het coronavirus. Hiermee werkt deze test anders dan de andere coronatesten: de SpiroNose toont namelijk niet het virus zelf aan, maar de gevolgen van de infectie in uw lichaam.

SpiroNose ruikt gevolgen van corona-infectie. Bij een infectie gaat het lichaam aan de slag om het virus te bestrijden, en dit heeft invloed op de geur van uw adem. Een menselijke neus kan deze verandering van geur niet oppikken, maar de elektronische neus is hier speciaal op getraind.

Ademtest als screeningsinstrument. De SpiroNose kan bij 70% van alle mensen die de ademtest doen met zekerheid vaststellen dat ze niet zijn besmet met het coronavirus. Zij krijgen direct de uitslag. Bij de overige 30% weet het apparaat het niet zeker. Deze mensen kunnen aansluitend een PCR- of een LAMP-test doen in de teststraat om vast te stellen of ze mogelijk zijn besmet.

Testuitslag binnen enkele minuten. De uitslag van de SpiroNose is binnen een paar minuten bekend. Hiermee is deze ademtest een mooie stap om het testen op het coronavirus nog laagdrempeliger te maken. De ademtest is gevalideerd als pre-screeningstest bij mensen die geen of milde klachten hebben. Mensen die alcohol gedronken hebben moeten wel even opletten: er moet minstens 8 uur zitten tussen het laatste glas en de test. Het apparaat is ontwikkeld door het bedrijf Breathomix en uitgebreid onderzocht door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de GGD Amsterdam.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.