Bijgewerkt: 24 januari 2021

De coronamaatregelen in Amstelland zijn per 11 mei 2020 versoepeld

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Rijksoverheid/Amstelveenweb
11-05-2020

Op 6 mei 2020 kondigde het kabinet een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen aan. Daarmee is Nederland in een nieuwe fase van de coronacrisis terecht gekomen. Vanaf maandag 11 mei 2020 gaat Amstelveen weer langzaam open. De aanpassingen zijn opgenomen in de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte
In deze nieuwe fase moeten we ons aan een paar eenvoudige basisregels houden: houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt en als je benauwd bent of koorts hebt, blijven ook je huisgenoten thuis. Was regelmatig je handen. Dat de stad steeds meer open gaat, betekent ook dat het overal weer drukker wordt. Daarvoor worden maatregelen genomen in de openbare ruimte, maar het vraagt ook iets van inwoners zelf. Zoek de drukte niet op en als u ergens bent waar het te druk is, kies er dan voor om op een later, rustiger moment terug te komen. Geef elkaar zoveel mogelijk de ruimte, werk thuis en gebruik alleen voor strikt noodzakelijke ritten het openbaar vervoer. Alleen als we ons allemaal aan deze regels houden, geven we het coronavirus geen nieuwe kans, en kunnen we de komende tijd steeds meer beperkende maatregelen schrappen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De flyer 'Veilig naar de kapper' van de vereniging Algemene Nederlandse Kappers (ANKO) hangt op de deur voor de klanten om hen te waarschuwen zichzelf en de kappers te beschermen tegen de virusinfectie


Versoepelingen vanaf 11 mei 2020
In aanvulling op de eerder bekend gemaakte versoepelingen voor kinderen en jongeren (school en sport) gelden vanaf 11 mei de volgende aanpassingen:
  • Contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten kunnen op afspraak weer aan de slag.
  • Bibliotheken mogen weer open. Het is aan de beheerders van de locaties om plannen te maken die ervoor zorgen dat de 1,5 meter maatregel goed kan worden nageleefd en de belasting op het openbaar vervoer acceptabel blijft. Horeca op deze locaties blijven gesloten, toiletten kunnen wel worden bezocht. Houd voor de exacte heropeningsdatum de websites van de betreffende instellingen in de gaten.
  • Binnen- en buitenzwembaden mogen weer open. Dit is wel aan de nodige voorwaarden gekoppeld. Zoals de 1,5 meter richtlijn, gemeenschappelijke was- en douchegelegenheden blijven gesloten, toiletgebruik zo beperkt mogelijk, zwemkleding thuis aantrekken en sporttas voor de kleding meenemen. De richtlijnen worden op basis van het Protocol Verantwoord Zwemmen komende dagen specifiek uitgewerkt. Het streven is dat het zwembad vanaf 18 mei beperkt open gaat voor zwemlessen en banenzwemmen. Op de website van AmstelveenSport vindt u de komende dagen meer informatie.
  • Als de maatregel om 1,5 meter afstand te houden niet goed wordt nageleefd of niet goed na te leven is, kunnen deze voorzieningen weer worden gesloten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Een golf van opluchting ging door de kappersbranche, toen premier Mark Rutte op 6 mei 2020 officieel bekend maakte dat de kappers vanaf maandag 11 mei hun beroep weer mogen uitoefenen. Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën van de gemeente Amstelveen plande direct een afspraak bij de kapsalon van Marloes van den Berg Coiffures in Buitenveldert en na een ongeveer half uur durende haarknip-sessie kon de wethouder de kappersstoel met een net kapsel verlaten om zijn verjaardag te gaan vieren

Buiten sporten met 1,5 meter afstand
Buiten sporten is voor personen van 19 jaar en ouder weer toegestaan, ook in teamverband, maar wel op 1,5 meter afstand. Net als voor kinderen en jongeren geldt dat zij nog geen wedstrijden mogen organiseren, niet aan wedstrijden mogen deelnemen en geen gebruik mogen maken van gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen. De voetbalkooien worden weer helemaal opengesteld. Georganiseerde buitenactiviteiten voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar van scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen mogen ook weer plaatsvinden. Voor jongeren van 13 t/m 18 jaar geldt hierbij: met 1,5 meter afstand. Download hier de Noodverordening Covid-19 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland 8 mei 2020 (pdf 15 pagina’s).

Verwachting per 1 juni 2020
Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:
  • Voortgezet onderwijs (de manier, waarop wordt nog verder uitgewerkt).
  • Terrassen met zitplaatsen, waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden.
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand; bezoekers moeten reserveren; in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.
  • Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per maandag 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Verwachting per maandag 15 juni 2020
Als we het virus onder controle houden, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Verwachting per woensdag 1 juli 2020
Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per dinsdag 1 september 2020
Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september 2020 een besluit genomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.