Bijgewerkt: 29 februari 2020

De dames van Anton Heyboer signeren fotoboek in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Informatief

Bron: Museum Jan van der Togt
30-10-2016

Op zondag 6 november 2016 van 11.30 - 14.00 uur signeren de dames Heyboer - Maria, Lotti en Petra - het dit jaar verschenen fotoboek 'Anton Heyboer, een leven als kunstwerk' in Museum Jan van der Togt. Het boek is in de museumwinkel te koop voor 49,50 euro.

Fotograferen betekende voor Anton Heyboer (1924 - 2005) een uitbreiding van zijn artistiek werkgebied. Hij verwerkte foto’s in collages, of voorzag de ruwe onafgewerkte afdrukken van persoonlijke teksten. Bovenal vormden de foto’s visuele getuigenissen van het bijzondere leven op Den Ilp zoals alleen Heyboer zélf dat leven kon zien, als één groot kunstwerk. Het leeuwendeel van de fotoproductie kwam echter voor rekening van zijn vijf muzen, Maria, Marike, Joke en in het bijzonder Lotti en Petra.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

De vier vrouwen van Anton Heyboer van links naar rechts: Petra, Marike, Joke en Lotti op 20 maart 2008 in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen


Voor ‘Anton Heyboer, een leven als kunstwerk’ passeerden honderden polaroids en duizenden zwart-wit en kleurnegatieven uit de periode 1973 - 2005 de revue. Het merendeel van de selectie is opnieuw gescand en ontdaan van technische onvolkomenheden, stof, krassen en schimmels. Voor het eerst wordt het dagelijks leven in Den Ilp in zijn volle omvang in de openbaarheid gebracht, gefotografeerd door wie op dat moment een camera bediende. Tijdens de signeersessie is ook het aan Museum Jan van der Togt grenzende Museumhuis te bezoeken.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden: . Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 8,00. Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.

Anton Heyboer (Sabang - Indonesië, 1924 – Den Ilp, 2005) is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn excentrieke levensstijl. Zo leefde hij samen met zijn vijf vrouwen onder Spartaanse omstandigheden in zijn nederzetting in Den Ilp. Een nederzetting met het karakter van een commune, waar Heyboer en zijn vrouwen in grote afzondering leefden volgens eigen regels en systeem.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.