Bijgewerkt: 29 maart 2024

De documentaire 'Doelwit' bij NPO 2

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
19-02-2021

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder schrijft erover op zijn weblog



Op NPO 2 is maandagavond 22 februari 2021 om 20.25 uur de KRO-NCRV 2DOC-documentaire ‘Doelwit’ te zien. De documentaire is geregisseerd door de gerenommeerde journalist Nan Rosens. In het programma vertellen zes (oud)wethouders, waaronder ik, over hun persoonlijke ervaring met bedreigingen en intimidatie in hun gemeente (lees HIER). Te zien is dat het niet uitmaakt waar je het politieke ambt bekleedt, dit onderwerp speelt overal, van Groningen tot Amstelveen. 

Bedreiging. Eind 2018 heb ik mede namens een ambtenaar aangifte gedaan van bedreiging en belediging door een inwoonster (lees HIER). Op social media uitte ze tientallen dreigende opmerkingen in zowel openbare als privéberichten. De kring waarin zij verkeerde versterkte de dreiging die ervan uitging. Vervolgens moet je dan thuis uitleggen dat er wat aan hand is en dat iedereen extra moet oppassen. En niet voor de eerste keer. Het heeft mij diep geraakt dat mijn werk zo’n impact heeft op ons gezin. In die tijd heb ik er serieus over gedacht om te stoppen als wethouder, ondanks dat het werk mijn lust en mijn leven is.

Altijd aangifte. Het kan niet zo zijn dat de mensen met de grootste mond krijgen wat ze willen. Ook als ze daar geen recht op hebben, in dit geval een woning. Dat de grootste schreeuwers de agenda bepalen. Dan kunnen we als overheid er wel mee ophouden. In Amstelveen doen wij nu consequent aangifte als er sprake is van bedreiging of belediging van een ambtenaar of bestuurder.



Uitspraak. Deze vrouw heeft voor de rechter moeten verschijnen en heeft een passende straf ontvangen (lees HIER de uitspraak). Ik ben dankbaar dat de politie en toenmalig burgemeester Bas Eenhoorn de zaak hebben opgepakt en direct actie hebben ondernomen.

Impact. Een op de drie lokale bestuurders heeft te maken met agressie, bedreiging of geweld. Vooral via sociale media is het zo gemakkelijk om anoniem de meest vreselijke verwensingen de wereld in te slingeren. Soms bedoeld, soms zonder erover na te denken. Niet altijd hebben degenen die dit doen in de gaten hoeveel impact het heeft op het privéleven van iemand die ‘gewoon’ zijn of haar werk doet. Daarom is het goed dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Nooit de norm. Eigenlijk heb ik getwijfeld of ik zou meewerken aan de documentaire van 2DOC. Het is een situatie waaraan je niet meer wilt denken. Toch heb ik besloten om het wel te doen om zo deze andere kant van het werk van bestuurders te laten zien. Niet om medelijden te ontvangen, maar om aan te geven dat intimidatie en dreigementen nooit de norm mogen worden in Nederland.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.