Bijgewerkt: 26 januari 2021

De eerste digitale gemeenteraadsvergadering in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-05-2020

Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk om met grote groepen fysiek te vergaderen. Daarom vond de gemeenteraadsvergadering van Amstelveen op 27 mei 2020 voor het eerst digitaal plaats. Alleen burgemeester Tjapko Poppens en griffier Marnix Philips waren in de raadzaal aanwezig. Alle raads- en collegeleden namen digitaal vanuit huis of vanuit hun werkkamer deel aan de vergadering. Inwoners konden de vergadering zoals altijd via livestream volgen.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2020)

Screenshot van de eerste online gemeenteraadsvergadering van Amstelveen op 27 mei 2020 met behulp van de applicatie Microsoft Teams. Omdat elke deelnemer van de vergadering een andere merk webcam gebruikt, die meestal in laptops zijn ingebouwd, zien de kijkers behoorlijk slechte kwaliteit video's


Volgens burgemeester Tjapko Poppens was de nieuwe manier van vergaderen even wennen: 'Het vraagt iets meer discipline en flexibiliteit, maar het was goed dat de hele gemeenteraad weer digitaal bij elkaar was. Het is belangrijk dat ons openbaar bestuur en de lokale democratie ook nu goed blijven functioneren.' Met ondersteuning van afdeling ICT en griffie verliep de digitale raadsvergadering soepel en volgens de afgesproken vergaderwijze. Een belangrijk verschil met fysieke raadsvergaderingen was de manier van stemmen over de voorstellen, moties en amendementen. Waar normaal gesproken wordt gestemd met handopsteken, moesten nu alle 37 raadsleden één-voor-één worden opgeroepen om ‘voor’ of ‘tegen’ te zeggen en zo hun stem uit te brengen.Op de agenda stonden belangrijke onderwerpen, waaronder de jaarstukken 2019 van de gemeente Amstelveen met een verantwoording over het beleid van vorig jaar, de startnotitie Bedrijventerrein Amstelveen Zuid en de Regionale Energie Strategie. Meer hierover leest u op de pagina Besluiten gemeenteraad 27 mei 2020.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.