Bijgewerkt: 19 januari 2021

De gemeenteraad van Amstelveen nam afscheid van burgemeester Jan van Zanen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb
14-12-2013

De gemeenteraad van Amstelveen nam afscheid van burgemeester Jan van Zanen op 11 december 2013 tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar. Hij heeft het besloten na 8 jaar verdienstelijk te zijn voor Amstelveen de overstap te maken en als de burgemeester van Utrecht verder te gaan.

De laatste raadsvergadering werd door de gemeenteraadsleden aangegrepen om afscheid te nemen van Jan van Zanen als burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad. Sander Mager (GroenLinks-Amstelveen), plaatsvervangend voorzitter van de raad, sprak de burgemeester als eerste toe. Daarna werd het woord overgedragen aan alle fractievoorzitters en de nestor van de raad, Linda Roos, van Burger Belangen Amstelveen. Mevrouw Pascale Georgopoulou, de raadsgriffier, sprak ook de burgemeester toe.Tijdens de toespraken werden zoals gebruikelijk lovende woorden gebruikt en anekdotes opgehaald. Men sprak over voetbal en Van Zanen kreeg zelfs een gesigneerd Feyenoord shirt, maar ook een geschilderd portret van hem zelf ‘voor op het toilet!’ zo werd geopperd, maar er werden ook vergelijkingen gemaakt. Vergelijkingen tussen Amstelveen en Utrecht en over het komende bezoek van de Koning en de start van de Tour de France.

Van Zanen werd ook geëerd om zijn betrokkenheid voor en achter de schermen, om zijn humor en zijn zelfspot. Het waren leuke speeches die in de video te beluisteren en te zien zijn. Mevrouw Georgopoulou sprak ook Marian toe, de echtgenote van de burgemeester. Zij uitte haar complimenten en had respect voor Marian haar houding: op afstand, maar niet afstandelijk, nuchter, maar niet onverschillig en aanwezig zonder aandacht te vragen. Marian nam vervolgens heel snel even het woord en zei, dat zij ook respect had voor de raadsleden, dat iedereen het zo lang met Jan van Zanen heeft uitgehouden, waarop iedereen natuurlijk weer in lachen uitbarstte.

Na de toespraken en de cadeautjes volgde het afscheidslied, dat prachtig werd gezongen onder leiding van raadslid Esther Veenboer van de PvdA en alle raadsleden. Tot slot sprak de burgemeester zelf nog en keek terug op de jaren die hij hier mocht zijn. Maar hij sprak ook lovend over zijn ouders, zijn broer, de kinderen en Marian, die hem allemaal in zijn ambt van 24 uur per dag burgemeester zijn, hebben gesteund.

Het was een emotioneel afscheid van de door iedereen geliefde Jan van Zanen en hier en daar werden in de raadzaal traantjes weggepinkt. Tenslotte weet niemand wat voor type burgemeester Amstelveen voor de toekomst krijgt. Maar wat zeker is, is dat Jan van Zanen in Amstelveen 85.000 vrienden achterlaat. De redactie van Amstelveenweb is ook van slag en betreurt het enorm, dat deze warmhartige en betrokken bestuurder, onze stad voor altijd verlaat. Zo’n burgemeester krijgen wij nooit meer!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.