Bijgewerkt: 28 maart 2024

De laatste talkshow van BV Amstelveen in 2017

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/BV Amstelveen
29-11-2017

De laatste talkshow van BV Amstelveen met de presentatoren Frans Huissen, Matthijs den Hollander en gastvrouw Barbara van Leeuwen werd onder grote publieke belangstelling gehouden op maandagavond 27 november in het P60 Café. De band Tomorrow Starts onder leiding van André van de Wolf op sologitaar met Bas van der Krogt, zangeres Judith Honig en gitarist Eri Dietz opende de avond en speelde een paar nummers, voordat Barbara van Leeuwen iedereen verwelkomde en Matthijs den Hollander en Frans Huissen aankondigde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De avond begint met de muziek van de Amstelveense band Tomorrow Starts. De naam van de band is niet echt origineel,
maar de liedjes en het gitaarspel zijn sfeervol


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Barbara van Leeuwen de gastvrouw van de 7de talkshow van BV Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

BV Amstelveen presentatoren Matthijs den Hollander en Frans Huissen hebben er weer zin in


Matthijs vroeg het publiek eerst te luisteren naar een nummer van de Amerikaanse muzikant Beck Hansen met de titel I’m So Free. Er was in het kader van ‘Mamma appelsap’ opgemerkt, dat Beck na 1 minuut 49 over Amstelveen zingt. En inderdaad hoorden de aanwezigen in P60, dat er vele malen Amstelveen werd gezongen. Beck zingt eigenlijk 'I’m so free now' – wat zonder veel moeite gehoord kon worden als de naam van onze geliefde stad. Het is een audio verschijnsel mondegreen in het Engels en het is een misvatting, of verkeerde interpretatie van een zinsnede op een manier die de woorden een nieuwe betekenis geeft. Mondegreens worden meestal gecreëerd door iemand die naar een gedicht, of lied luistert en niet in staat is om een tekst duidelijk te horen. Hij/zij vervangt de woorden dan naar klanken die gelijkaardig klinken maar een heel andere betekenis hebben. In Nederland heet dit fenomeen zoals gezegd: ‘Mama appelsap’. Mama appelsap dankte de naam aan het nummer Wanna Be Startin' Somethin' van Michael Jackson, waarvan sommige mensen aangeven dat zij er de tekst Mama say mama sa mam(a)appelsap in hoorden. De oorspronkelijke tekst is Mama-se mama-sa ma-ma-coo-sa.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het publiek begint wennen aan de muziek. Rechts op de foto is de vrolijke Leslie Doornik, redactielid van BV Amstelveen


Na het muziekoptreden was het volgende optreden een verrassing. De persoon werd geïntroduceerd als AlexP die zijn elektronische apparatuur met de naam Minimal Universe mee had genomen. Hij had dat jaren geleden ontworpen voor een festival in Den Bosch. Na een korte speurtocht kwam de redactie van Amstelveenweb er achter dat deze man Alex Prooper uit Uithoorn is en op zijn website is te zien wat deze duizendpoot al jarenlang heeft bedacht en opgebouwd. Van muziek tot grafisch werk, licht installaties, videomuren, interactieve installaties, videomapping en God mag weten, wat hij nog niet heeft gemaakt. Het was erg leuk om te zien en te horen wat Alex met zijn handen in de lucht bewerkstelligde. Hij bewoog zijn handen boven een sensor in het apparaat, die sensor registreerde deze bewegingen en zette het om in een slimme algoritme pianomuziek met bewegende lichtbeelden. Het was een ware ontdekking voor veel bezoekers van de Amstelveense talkshow, dat deze virtuele vleugels al jaren bestaan in Uithoorn!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

AlexP 'speelt' op zijn virtuele vleugel


De Amstelveners die hem wel kenden waren al onder de indruk van zijn livestream en timelapses van het kunstproject Labyrint van 17 juni 2017 op het Stadsplein. Op het komende Amsterdam Light Festival is het werk ?Existential, a collection of individuals? te zien op een groot grasveld van het Marineterrein nabij het Scheepvaart Museum. In een cirkelvormig frame hangen, bungelend aan een aaneengesloten draad, 600 lampjes. Elke individuele lamp maakt een lichtvlek op de grond en samen vormen al deze vlekken een cirkel van licht. Die cirkel is niet statisch: de wind als onvoorspelbare factor brengt deze voortdurend in beweging. Bij zachte wind beweegt de lichtcirkel vredig als ??n geheel, maar bij windvlagen doen de lampen wat ze willen; ze bewegen wild en verbreken zo de cirkel. Het effect is hypnotiserend, je m?et er bijna wel naar kijken, net als naar golven die aanspoelen op het strand of naar likkende vlammen in een haardvuur. Na verloop van tijd zie je dat de lampen een gemeenschap vormen, in hun cirkel zonder begin en eind waarin iedereen gelijkwaardig is. Ze bewegen, net als wij, naar hun eigen vrije wil, totdat ze in aanraking komen met anderen. Dan moeten ze zich toch echt aanpassen: we bestaan op deze aarde tenslotte niet alleen.

Na deze korte show en interview namen mevrouw Lida Koetsveld directeur van de Roelof Venemaschool aan de Laan Rozenburg en architect van de nieuwbouw Gert Jan Doelman van Cita Architecten uit Utrecht plaats op het podium. Het was interessant te horen hoe deze schooldirecteur een specifieke ongebruikelijke gedachte heeft verwezenlijkt in de Amstelveense openbare educatie. Ze vertelde onder andere dat zij en de leraren van de school, vooral geïnteresseerd zijn in het individu zelf. Hun werkwijze wordt gevoed door de ideeën van psycholoog Howard Gardner in samenspraak met de architect, die een passend en prachtige ontwerp van het schoolgebouw heeft neergezet.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Gert Jan Doelman architect, de ontwerper van de nieuwe Roelof Venamaschool en mevrouw Lida Koetsveld directeur van de school op het podium


Howard Earl Gardner (1943) is een Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog die momenteel senior director van Harvard Project Zero is en sinds 1995 co-directeur van The Good Project. Gardner schreef honderden onderzoeksartikelen en 30 boeken die in meer dan 30 talen zijn vertaald. Hij is vooral bekend om zijn theorie van meervoudige intelligenties, zoals uiteengezet in zijn boek 'Frames of Mind: Theory of Multiple Intelligences' uit 1983. Gardner stelde acht vermogens voor die hij had om aan deze criteria te voldoen: taalslim: verbaal/linguïstische intelligentie, rekenslim: logisch/mathematische intelligentie, beeldslim: visueel/ruimtelijke intelligentie, muziekslim: muzikaal/ritmische intelligentie, beweegslim: lichamelijke/kinesthetische intelligentie, samenslim: interpersoonlijke intelligentie, zelfslim: intrapersoonlijke intelligentie en natuurslim: natuurgerichte intelligentie. Later suggereerde hij, dat bestaanslim: existentiële intelligentie en moreelslim: morele intelligentie ook het opnemen waard kunnen zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mevrouw Lida Koetsveld directeur van de Venemaschool vertelt over de educatiedoelen van haar school, ze zijn vooral geïnteresseerd in het individu zelf


Architect Gert Jan Doelman van Cita Architecten zei vervolgens: 'Wij kijken op verschillende manieren naar een gebouw, naar de omgeving, wat in de wijk staat, hoe daar de situatie is en natuurlijk naar de wensen van de gebruikers. Deze uitgangspunten gebruiken wij tijdens het ontwerp.' Doelman ontving de Publieksprijs Architectuur Gebouwen Amstelveen 2017 voor zijn ontwerp. Er is een groente-, bloemen- kruidentuin op het dak van de school, gelegen naast 250 zonnepanelen. In de school staat een bijenkast en zijn een atelier en een werkplaats te vinden. Gelegenheid genoeg om de schoolvisie vertaald te zien in het gebouw. Samenwerking rondom deze visie tussen school en architect resulteerde in dit multifunctioneel gebouw met veel lichtinval en glas. 'Een kroon op ons werk!', aldus Doelman. De hele school, zowel team, alle kinderen en ouders, zijn super trots op de publieksprijs!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Herbert Raat (VVD) wethouder A9 maakt het door Amstelveners zelf uitverkoren fietsbrug ontwerp bekend: Plan B


De volgende gast was Herbert Raat (VVD) wethouder A9. Hij maakte de uitslag van de fietsbrug-verkiezing bekend, waarbij destijds uit vier ontwerpen gekozen kon worden. Hij vertelde dat het verrassend was hoeveel mensen hadden gestemd, bijna 12.000 en dat heel veel mensen ook bij de bibliotheek bij ‘InZicht’ de ontwerpen zijn gaan bekijken. Met tromgeroffel meldde hij dat de fietsbrug met bomen, in de stemronde aangeduid als 'Brug B', als absolute winnaar met 77% van de stemmen, uit de bus is gekomen. De overige ontwerpen kregen ieder zo’n 7% van de stemmen. De architecten van het winnende ontwerp, Paul de Ruiter Architects en CULD, krijgen opdracht het schetsontwerp uit te werken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Voor de bar op de eerste verdieping zijn ook heel veel mensen om de talkshow te volgen


Erwin van der Laan, één van de initiatiefnemers van het cultuur/bierproject Anna was de volgende gast en hij begon het gesprek met een beetje vreemde uitspraak: 'Als je ziet, hoe Amsterdam zich ontwikkelt en dat the Amsterdam Islands in Vinkeveen zijn, the Amsterdam Castle in Muiden, dan wonen wij in Amstelveen gewoon in het centrum van Amsterdam!' Deze uitspraak in het veelal chauviniste Amstelveense publiek werd niet met dank aangehoord, vooral omdat Amsterdam al twee keer van het grondgebied grote stukken van Nieuwer-Amstel, de voorloper van Amstelveen geannexeerd, eerst in 1896 en later in 1921. Maar ook, omdat iedereen juist vol trots het ‘Mamma-appelsap’ lied met Amstelveen had beluisterd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Presentator Frans Huissen, die in het dagelijkse leven directeur van de Vrijwilligerscentrale Amstelland is


Van der Laan vertelde dat hij van het Anna project een heus platform wil maken, waar alles mogelijk is op cultureel gebied. 'Om het project echter succesvol te laten verlopen moet er natuurlijk geld gegenereerd worden: En dat is bij ons het BIER! Dus de lokale bierbrouwer gaat straks letterlijk bier brouwen in de kerk, als wij genoeg geld hebben via crowdfunding hebben opgehaald.' Hij wil in het kader van Anna ook TEDx naar Amstelveen brengen. TED (Technology, Entertainment, Design) is een mediaorganisatie die voordrachten online publiceert voor gratis verspreiding onder de slogan 'ideeën die de moeite waard zijn om te verspreiden'. TED werd opgericht in februari 1984 als conferentie, die sinds 1990 jaarlijks wordt gehouden. TED's vroege nadruk lag op technologie en design, in overeenstemming met de oorsprong van Silicon Valley, maar het heeft sindsdien zijn focus verbreed tot besprekingen over veel wetenschappelijke, culturele en academische onderwerpen. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten 'de presentatie van hun leven' te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets, waarvan zij vinden, dat het een idee is, dat verspreid moet worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Erwin van der Laan initiatiefnemer van het ANNA project vertelt over de verdere ontwikkelingen van zijn cultuur/bier-project en over de toekomstplannen


Na deze zware onderwerpen mocht de band Tomorrow Starts weer even op het podium spelen. Ze bestaan sinds 2005 en zangers Judith zingt al 4 jaar mee met de band. Ze speelden hun eigen nummer met de titel: Satellite. Na dit muzikale intermezzo nam de laatste gast van de avond, de Amstelveense bergbeklimmer Olivier Vriesendorp (1970) plaats in de grote rode stoel. Hij bedacht vijf jaar geleden zijn eigen opdracht: de Mount Everest beklimmen! De Mount Everest in Nepal, bekend als Sagarmāthā en in Tibetaans als Chomolungma, is de hoogste berg van de aarde, gelegen in de Mahalangur Himal subgroep van de Himalaya. De internationale grens tussen China (autonome regio Tibet) en Nepal loopt over de top, de Seven Summits: de hoogste pieken op elk van de zeven continenten - Kilimanjaro (Tanzania), Denali (Alaska, V. S.), Elbrus (Rusland), Aconcagua (Argentinië), Carstensz Pyramid (Indonesië), Vinson (Antartica) en Everest (Nepal).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Bergbleklimmer annex marketingspecialist Olivier Vriesendorp wordt door presentator Matthijs de Hollander uitgehoord over zijn ongelooflijk zware beproeving op de Mt. Everest


In 2016 voltooide Vriesendorp zes van de zeven toppen en liet Mount Everest achter voor de finale. Hoewel de training voor de andere toppen hem hielp om zich voor te bereiden op de laatste beklimming, trainde Vriesendorp gedurende acht maanden uitsluitend voor de slopende Everest reis, met inbegrip van uithoudingsvermogen in de buitenlucht en kerntraining. Ook sliep hij zelfs zes weken in een tent in zijn tuin als voorbereiding om te acclimatiseren.

Olivier is Vice President (VP), Marketing bij Ricoh Europe Netherlands in Amstelveen en dat is ook de reden, dat op zijn bergklimmerpak het logo van Ricoh veelvuldig te zien is. Als Vice President (VP), Marketing moet hij natuurlijk de marketingdoelen van zijn bedrijf ook op 8.848 meter hoogte presenteren! De hele reis duurde twee maanden lang, maar de 'topdag' - zoals Vriesendorp het beschreef - duurde een spannende 18 uur. Na de gruwelijke reis naar de piek stond hij 15 minuten lang op de top van de wereld in een diepvries temperatuur van -30 ºC. Natuurlijk nam Olivier als marketing specialist van Ricoh ook zijn 360 graden Ricoh Theta S camera mee om op de top van de wereld adembenemende foto's van het uitzicht te maken op 21 mei 2017. Bekijk zijn foto’s in de online galerie van de Everest. Bekijk ook de 'Interactive map of Mount Everest and local trekking tours'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Olivier Vriesendorp vertelt met een trouwring aan zijn ringvinger als bewijsstuk, dat hij na de succesvolle terugkeer van de top van de Everest vanuit kamp 1 met een satelliettelefoon zijn vriendin belde en haar ten huwelijk vroeg. Zijn belofte is klaarblijkelijk waargemaakt en voorlopig gaat hij hopelijk geen bergen beklimmen boven de 7000 meter
en dat is in Amstelveen niet zo moeilijk!


In de talkshow vertelde presentator Matthijs terloops, dat een excursie naar de top van de Mt. Everest in 2017 zeker duizenden euro’s kost, maar op een website staan meer concrete gegevens: voor één persoon is dat met sherpa begeleiding 65.000 dollar van de zuidkant en 47.000 dollar van de noordkant. De noordkant is de noordzijde van Mount Everest, waar vandaan Olivier ook zijn tocht begon. Het lichaam van George Mallory (Engelse bergbeklimmer die deelnam aan de eerste drie Britse expedities naar Mount Everest, begin jaren 1920) werd op het noordelijk deel gevonden in juni 1924. De Noordkant van de Everest is een plaats waar één klimmer opmerkte: 'Een simpele slip zou daar de dood betekenen'.

Maar desondanks hebben Olivier en zijn collega-klimmer Bas Jan van Stam deze kant gekozen, want hoewel het technisch complexer is dan de zuidkant, is het grootste voordeel dat de meeste klimmers de zuidkant kiezen met het gevolg, dat er lange files ontstaan in de kampen om de top te bereiken. Op het videoscherm konden de aanwezigen een animatie zien van hoe de klimmers de hoge top van de wereld stap voor stap, of eigenlijk kamp voor kamp bereiken en daarna volgde een serie foto’s van de afdaling.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het publiek volgt op het videoscherm de animatie van de onthutsende route naar de top van de Mt. Everest


De afdaling is eigenlijk ook zeer belangrijk, want boven de 7800 meter hoogte kan een menselijk lichaam zich niet meer herstellen - acclimatiseren en dat is ook de reden, dat de klimmers na het bereiken van de top zo snel mogelijk de 'dead zone' moeten verlaten. Over de vraag van Matthijs, waar hij de inspiratie kreeg om deze tocht te maken antwoordde Olivier: 'Ik heb een gezin van wie ik heel veel van hou, heb een verantwoordelijke baan en voor mij was de Everest nog net acceptabel. Ik heb jarenlang ervaring opgebouwd, dus ik heb er goed over nagedacht! Maar ondanks alles ben ik dankbaar dat het gelukt is, dankbaar dat er geen gewonden, of erger waren en als je twee maanden lang uit je dagelijkse comfort zone bent, dan ben je extra dankbaar en trots, dat het is gelukt. Voor mijn kinderen zal het zeker een inspiratie zijn!' – aldus Olivier Vriesendorp uit Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Als waardig afsluiter van het seizoen 2017 en de 7de editie van BV Amstelveen speelt de Amstelveense band Tomorrow Starts
hun eigen compositie 'Satellite'


Na deze zenuwslopende verhalen van Olivier, zou Ds. Werner Pieterse van de Paaskerk de laatste BV Amstelveen van dit jaar met zijn stijlvolle preek afsluiten. Helaas was hij fysiek niet aanwezig wegens andere bezigheden, maar om zijn publiek niet teleur te stellen vertelde de lokale kerkelijke columnist via een videoboodschap, hoe hij over een aantal zaken denkt. Zoals gebruikelijk was het weer zeer gevat, scherp, hilarisch en humoristisch. De aanwezige Amstelveners konden heel tevreden week 48 van 2017 beginnen en hun gedachten over 'Alles begint met een visie' - het centrale thema van de talkshow, voort zetten.


Er waren veel gasten, dus neem de tijd om de video te bekijken en te beluisteren


De redactie van Amstelveenweb.com complimenteert de vaste crew van de talkshow BV Amstelveen: Frans Huissen, Matthijs den Hollander, Barbara van Leeuwen, Ds. Pieterse, Leslie Doornik en Joop Siemers, voor alles waar zij de Amstelveners in het jaar 2017 van hebben laten meegenieten tijdens hun talkshows. Wordt vervolgd in 2018?!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.