Bijgewerkt: 12 juli 2020

De les van de Diamantbuurt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
11-05-2011

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft het op zijn weblog:

Zaterdag stond er in Het Parool een onthullend verhaal, hoe het vergaan is met jongeren in de Amsterdamse Diamantbuurt. Doordat de overheid nooit daadkrachtig ingreep, hebben twee broers uit de Diamantbuurt in de Amsterdamse Pijp zich in een decennium ontwikkeld van hangjongeren tot gewelddadige criminelen, aldus commissaris Leen Schaap, chef van de politie in Amsterdam-Zuid.

De twee waren wel steeds in beeld bij de politie. Pas het laatste jaar is volgens Schaap in alle geledingen het besef doorgedrongen, dat de overheid 'over de volle breedte' moet ingrijpen. Doordat ze hun slachtoffers zodanig intimideerden, dat die geen aangifte durfden te doen, ontbrak het de politie vaak aan getuigenissen of ander bewijs.

Hulpverleners weet het duo om de vinger te winden. Schaap is verheugd door de veranderingen die Eberhard van der Laan doorvoert, sinds hij Job Cohen als burgemeester is opgevolgd.

In Amstelveen valt het gelukkig mee in vergelijking met Amsterdam. We hebben circa 12000 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Slechts een groepje van ongeveer 80 tot 100 jongeren komen onze straatcoaches, toezichthouders of politie regelmatig tegen (laat) op straat. De rest gaat naar een sportvereniging of heeft andere hobby's. Niets aan de hand zult u zeggen. Was het maar zo.

Dit weekend was het raak in de wijken Groenhof en Middenhoven. Drie jongeren, waarvan één ook in de zogenaamde top 600 staat, was bedreigend aanwezig op straat richting jongeren en onze straatcoaches. In Middenhoven hebben circa 10 jongeren tot vijf uur in de ochtend hun buurtgenoten een rottijd bezorgd.

Op 12000 jongeren valt het allemaal mee, maar je zult er maar wonen. De les van de Diamantbuurt is om sneller in te grijpen en niet dagen te vergaderen over wat we niet kunnen doen. Daarom staan we deze week nog bij de overlastgevers voor de deur en ik ga ook mee. Ook kijken we samen met onze leerplichtambtenaren, of we andere middelen kunnen inzetten. We willen niet, dat hangjongeren zich ontwikkelen zoals in Amsterdam, tot gewelddadige criminelen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.