Bijgewerkt: 18 januari 2021

De metro van de Noord/Zuidlijn gaat op 22 juli 2018 rijden

Nieuws -> Informatief

Bron: Vervoerregio Amsterdam
06-04-2018

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft bevestigd dat de Noord/Zuidlijn op 22 juli 2018 gaat rijden. Tegelijkertijd rijden vervoerders GVB, Connexxion en EBS vanaf dan een hierop aangepaste dienstregeling. Op advies van de Vervoerregio, gemeente Amsterdam en GVB heeft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio besloten dat de Noord/Zuidlijn in exploitatie gaat op 22 juli. Met dit besluit gaan alle partijen verder met hun voorbereidingen, zodat vanaf 22 juli 2018 de nieuwe dienstregeling ingaat.

Noord/Zuidlijn. Vanaf 22 juli rijdt het grootste deel van de dag, iedere zes minuten een metro over de Noord/Zuidlijn. In de latere avonduren rijdt de Noord/Zuidlijn iedere zeven tot acht minuten. Tot 22 juli test GVB de Noord/Zuidlijn nog uitgebreid. In april en mei gebeurt dit met testreizigers. Vanaf 22 juli zal in de praktijk blijken hoe de nieuwe metrolijn in samenhang met het bestaande netwerk functioneert. Dit kan niet vooraf getest worden. Bij het in dienst gaan van de Noord/Zuidlijn zullen er naar verwachting, zeker het eerste half jaar, de nodige kinderziektes optreden. Dit kan variëren van het ontbreken van up-to-date reisinformatie tot het tijdelijk uitvallen van een metro of zelfs de gehele lijn.

In de eerste periode is tijdens grote verstoringen de actuele reisinformatie nog niet beschikbaar via de gebruikelijke kanalen, zoals OV9292. GVB stelt alles in het werk om ook tijdens verstoringen reizigers goed te informeren. Bijvoorbeeld via omroepberichten, door de inzet van extra servicemedewerkers op stations, en via Twitter en internet. Er wordt hard aan gewerkt om de kinderziektes zo snel mogelijk op te lossen.

Foto Amstelveen
(Foto Peter Mojito/Wikipedia - 2011)

De oostelijke boortunnel van de Noord/Zuidlijn onder het Damrak in mei 2011


Nieuw lijnennet afgestemd op metronetwerk. Diverse bus- en tramlijnen in Amsterdam en de regio rijden vanaf 22 juli anders. Ze worden afgestemd op het metronetwerk. De bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam wordt met het nieuwe lijnennet verbeterd en aantrekkelijker voor huidige en toekomstige reizigers. De Vervoerregio en de gemeente Amsterdam werken nauw samen met vervoerders GVB, Connexxion en EBS om voor een goede overgang naar het nieuwe lijnennet te zorgen.

Foto Amstelveen
(Foto Ge Dubbelman - 2018)

Metrostation Rokin tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn van de Amsterdamse metro op 10 januari 2018


Reizigers in de Amsterdamse regio worden geïnformeerd met een publiekscampagne van 18 april tot en met 21 mei over de veranderingen die in juli plaatsvinden. Aansluitend op deze regionale publiekscampagne informeren de vervoerders de reizigers over concrete wijzigingen in de dienstregeling, met een eigen (op elkaar afgestemde) campagne. Op het nieuwe tramnet gaan diverse lijnen andere routes rijden. Zo verdwijnen lijn 9, 10 en 16, daarentegen komen lijn 11 en 19 als nieuwe tramlijnen op het tramnet te rijden.

De Noord/Zuidlijn is een lijn van de Amsterdamse metro. De lijn loopt van Amsterdam Noord (station Noord, vlak bij het Buikslotermeerplein), onder het centrum van Amsterdam door naar station Zuid. De lijn heeft het lijnnummer 52 gekregen en zal worden geopend op 22 juli 2018.

De metrolijn was controversieel voor en tijdens de bouw, met name vanwege de wijze van besluitvorming, de hoge kosten en onzekerheid over de financiering, het vele uitstellen van opening, de angst voor schade aan de oude binnenstad van Amsterdam en de gemaakte fouten tijdens de bouw.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.