Bijgewerkt: 24 februari 2020

De postzegelprijs stijgt in 2017 naar 78 eurocent

Nieuws -> Informatief

Bron: ACM
19-10-2016

De prijs voor de gewone binnenlandse postzegel stijgt in 2017 naar 78 cent. Dat is 5 cent meer dan nu. Organisaties en bedrijven die een frankeermachine gebruiken gaan ook meer betalen. De prijs van een frankeermachinezegel gaat naar 72 cent, 7 cent meer dan nu. De prijzen voor het standaardpakketje (6,95 euro) en van het brievenbuspakje (3,95 euro) veranderen niet. Dit heeft PostNL voorgesteld in haar tariefvoorstel voor 2017. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geoordeeld, dat de wijzigingen in de prijs van de postzegels passen binnen de wettelijke regels.

Minder post, hogere postzegelprijzen. De hoeveelheid post neemt elk jaar verder af. PostNL moet echter nog wel steeds dezelfde ronde maken om de brieven te verzamelen en te bezorgen. Daardoor stijgt de prijs van de postzegels. Eind 2015 publiceerde ACM de stand van de Nederlandse postmarkt. Daaruit bleek, dat het totale aantal geadresseerde poststukken in Nederland de afgelopen vijf jaar in totaal met ongeveer een derde is gedaald. Consumenten en bedrijven stappen vooral over naar elektronische alternatieven.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)
Het totale aantal geadresseerde poststukken in Nederland de afgelopen vijf jaar in totaal met ongeveer een derde is gedaald door het e-mailgebruik en documenten naar een server te uploaden


PostNL als enige verantwoordelijk voor basispakket. De tarieven voor de bezorging van losse brieven en pakketten zijn wettelijk gereguleerd. PostNL is als enige postvervoerder in Nederland verantwoordelijk voor een basispakket aan postdiensten die voor iedereen toegankelijk moeten zijn (de universele postdienst). ACM ziet erop toe, dat PostNL zich aan de regels houdt. PostNL moet bijvoorbeeld vijf dagen per week in heel Nederland post bezorgen. Hiervoor mag PostNL uitsluitend de kosten terugverdienen en een rendement maken dat de wetgever heeft vastgesteld.

Wat vooraf ging. Op 20 september 2016 heeft ACM de tariefruimte voor 2017 vastgesteld. Daarop heeft PostNL een tariefvoorstel voor 2017 ingediend. ACM heeft nu geconstateerd, dat deze tarieven binnen de tariefruimte vallen en dus aan de wettelijke eisen voldoen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.