Bijgewerkt: 28 september 2020

De privacy voorwaarden van Google in strijd met de wet

Nieuws -> Internet

Bron: CBP / Google / Wikipedia
29-11-2013

Het combineren van persoonsgegevens door Google sinds de invoering van de herziene privacyvoorwaarden per 1 maart 2012 is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.

Google koppelt persoonsgegevens van internetgebruikers die via allerlei verschillende Google-diensten worden verkregen, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen. Uit het onderzoek blijkt, dat Google gebruikers onvoldoende duidelijk maakt, welke persoonsgegevens het bedrijf verzamelt en koppelt, en voor welke doeleinden het bedrijf dat doet. “Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden”, aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Het CBP heeft Google inmiddels uitgenodigd voor een hoorzitting, waarna de toezichthouder zal beslissen over de inzet van handhavende middelen. Google bereikt met zijn online diensten vrijwel elke Nederlander met internettoegang. Het is bijna onmogelijk om op internet niet van Google-diensten gebruik te maken.

Veel internetters maken gebruik van de zoekmachine Search*, de videodienst YouTube of de webmail Gmail. In het rapport zijn gebruikers van Google-diensten ingedeeld in drie groepen: mensen met een Google-account, mensen zonder Google-account die gebruik maken van open diensten van Google, zoals de zoekmachine Search en de videodienst YouTube, en mensen die geen gebruik maken van Google. Google verzamelt ook over deze laatste groep gegevens als zij bijvoorbeeld een van de meer dan twee miljoen websites wereldwijd bezoeken met Google advertentiecookies.

Uit het onderzoek blijkt, dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert die het bedrijf uit alle verschillende diensten verkrijgt. Dit doet het voor onder meer het tonen van gepersonaliseerde advertenties en personalisatie van gevraagde diensten. Het gaat deels om gegevens van gevoelige aard, zoals betalingsinformatie, locatiegegevens en gegevens over surfgedrag over meerdere websites.



Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata en bekeken video's kunnen met elkaar worden gecombineerd, terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen. Google informeert gebruikers onvoldoende over het combineren van hun persoonsgegevens uit al deze verschillende diensten.

Bovendien biedt Google gebruikers van zijn diensten geen (voorafgaande) keuzemogelijkheid om in te stemmen met de onderzochte gegevensverwerkingen, of om deze te weigeren. De door de wet vereiste toestemming voor het combineren van persoonsgegevens uit verschillende Google-diensten, kan in ieder geval niet worden verkregen via aanvaarding van de algemene (privacy)voorwaarden.

Begin 2012 kondigde Google aan, dat per 1 maart 2012 wereldwijd nieuwe privacy voorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacy toezichthouder is daarop namens alle Europese privacy toezichthouders een onderzoek gestart. Dit resulteerde in onderzoeksbevindingen die in oktober 2012 zijn gepubliceerd. Na dit vooronderzoek hebben zes privacy toezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving. Lees ook de definitieve onderzoeksbevindingen (pdf 101 pagina’s 8 MB) en de bijlage (pdf 43 pagina’s 3 MB)

*Google Search (of Google Web Search) is een web-zoekmachine, eigendom van Google Inc. Google Search is de meest gebruikte zoekmachine op het World Wide Web, het programma afhandelt meer dan drie miljard zoekopdrachten per dag.

google Amstelveen
(Bron Google - 2013)

Screenshot van Google's Voice Search pagina


Google?

Google is een zoekmachine van Google Inc. voor documenten te vinden op het wereldwijd web (WWW), gelanceerd in 1997 door twee promovendi aan de Stanford-universiteit, Larry Page en Sergey Brin. Page en Brin hadden twee jaar gewerkt aan een geavanceerde methode voor het vinden van informatie op internet. Al snel verdrong Google zoekmachine AltaVista en werd het 's werelds populairste zoekmachine. Gebruikers waren tevreden over de zoekresultaten, en over de presentatie ervan: op een rustige pagina, zonder de schreeuwerige advertenties die bij veel andere zoekmachines te zien waren.

De naam is een variant van het woord "googol". Googol is de aanduiding voor een 1 met honderd nullen (10100). De term weerspiegelt de bedrijfsmissie om alle informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken.

De volgorde van de zoekopdracht op zoekresultaten pagina's van Google is gedeeltelijk gebaseerd op een prioriteit rang een zogenaamde 'PageRank'. Google Search biedt vele mogelijkheden voor aangepaste zoekmethoden , met behulp van Booleaanse operatoren (een logische operator die vooral in de wiskunde en informatica wordt gebruikt), zoals Uitsluiting ( " -xx " ) , alternatieven ( "xx of yy " ) , en wildcards ( " x * x " )

Het belangrijkste doel van Google Search is op jacht naar tekst in voor het publiek toegankelijke documenten aangeboden door web servers, in tegenstelling tot andere gegevens, zoals met Google Image Search, waar het publiek naar foto’s kan zoeken. Google Search biedt ten minste 22 speciale functies buiten het oorspronkelijke woord zoekfunctie.

Deze omvatten synoniemen, weersvoorspellingen , tijdzones , aandelenkoersen , kaarten , aardbeving data , aanvangstijden van films , luchthavens en sportuitslagen. Er zijn speciale functies voor data , inclusief marges, prijzen , temperaturen, conversies geld / eenheid , berekeningen, pakket tracking, octrooien, telecom netnummers, en de vertaling van de weergegeven pagina's.

In juni 2011 introduceerde Google "Google Voice Search " en "Search by Image " functies voor het toestaan van de gebruikers om woorden te zoeken door in een microfoon te spreken en door het geven van beelden. In mei 2012 introduceerde Google een nieuwe Knowledge Graph (De Kenniskaart) met semantische zoekfuncties .

De frequentie van het gebruik van veel zoektermen heeft een zodanig volume, dat ze ruimere economische, sociale en gezondheidszorg trends hebben bereikt. Gegevens over de frequentie van het gebruik van zoektermen op Google is aangetoond, in verband met griep uitbraken en werkloosheid en de zoekmachine verstrekt de informatie vele malen sneller dan de traditionele rapportage methoden.

Belangrijkste concurrenten van Google zijn Baidu en Soso.com in China; Naver.com en Daum Communications in Zuid-Korea ; Yandex in Rusland; Seznam.cz in Tsjechië; . Yahoo! in Japan , Taiwan en de Verenigde Staten en de zoekmachine van Microsoft: Bing. Lees ook de privacy voorwaarden van Google hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.