Bijgewerkt: 26 januari 2021

De week van de jonge mantelzorger van 1-7 juni 2020

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Wikipedia
04-06-2020

Mantelzorg. Iets, waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Een vorm van zorg die vaak vanzelfsprekend is, maar zeker niet makkelijk. Ook jongeren zijn vaak mantelzorger. Bijvoorbeeld voor hun broer of zus, ouder of grootouder. Vaak zijn ze in de rol van mantelzorger gegroeid en hebben ze niet het gevoel dat ze mantelzorger zijn. Maar ook voor hen is het belangrijk deze zorg te delen.

In de Week van de jonge mantelzorger, die van 1 tot 7 juni 2020 plaatsvindt, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne ‘Deel je zorg’ om jonge mantelzorgers aan te moedigen over de zorg te praten. Want mantelzorg is ingrijpend voor jongvolwassenen die bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven. En veel jonge mantelzorgers vinden het lastig om hulp te vragen. Maar wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten of hulp te zoeken.

Frank Berkhout (D66) wethouder Jeugd: 'In Nederland is één op de vijf jongeren mantelzorger. Ook in Amstelveen hebben we veel jonge mantelzorgers. Onze jeugdhulpverleners en Mantelzorg en Meer proberen hen te ondersteunen in hun mantelzorgtaken en hen zo de mogelijkheid te geven ook voor zichzelf te zorgen. Maar dan moeten ze wel bekend zijn bij ons, dat is nog wel eens lastig, omdat veel jonge mantelzorgers de zorg die ze bieden heel normaal vinden. Goed dus dat er nu landelijke aandacht voor deze groep is. Wat zij doen en de liefde die ze geven is enorm waardevol. Ik hoop dat alle mantelzorgers weten dat er ook hulp voor hen mogelijk is. Deel je zorg!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs en Jeugdzorg


Mantelzorg en Meer. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de jonge mantelzorgers de zorg weleens zwaar vindt. De meeste jonge mantelzorgers houden de zorg voor zichzelf en praten amper over de zorg voor een familielid dat langdurig ziek is, een beperking heeft of verslaafd is. In Amstelveen verzorgt Mantelzorg en Meer de ondersteuning voor mantelzorgers. Ook als jonge mantelzorgers kun je hier terecht voor vragen, advies en contact met andere jonge mantelzorgers. (zie https://www.mantelzorgenmeer.nl/mantelzorg/jonge-mantelzorgers).

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde 'gebruikelijke hulp'. Er zijn 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland, daarvan helpen 750.000 mensen langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week.

Jaarlijks is er de Dag van de Mantelzorg. In het hele land worden dan activiteiten georganiseerd om mantelzorgers een hart onder de riem te steken. De Dag van de Mantelzorg vindt plaats in de Week van Chronisch Zieken in november. De laatste jaren komt er ook steeds meer aandacht voor jonge mantelzorgers. Deze groep verdient speciale aandacht en aanpak. Dit gaat om kinderen vanaf 6 jaar die zorg verlenen voor een (chronisch) ziek familielid (wanneer het gaat om iemand die een broer of zus helpt, wordt wel gesproken van een brus). Deze kinderen hebben te maken met veel uitdagingen en zijn tegelijkertijd ook een risicogroep voor het ontwikkelen van (psychische) gezondheidsproblemen. Het woord mantelzorg is in 1972 geïntroduceerd door medicus Johannes Hattinga Verschure (1914-2006).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.