Bijgewerkt: 20 oktober 2019

Delicious Paintings van Tjalf Sparnaay in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
24-09-2019

Van 17 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 is in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen de tentoonstelling 'Delicious Paintings' (Heerlijke schilderijen) van Tjalf Sparnaay te zien. De internationaal erkende kunstenaar verwondert het publiek met zijn hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren als een gebakken ei of een knapperig broodje gezond. De werken springen van het doek en verbazen door de extreme precisie en vakmanschap. Sparnaay toont ook nieuwe fotowerken die – na vertoning in New York in 2017 bij Bernarducci Meisel Gallery – nu voor het eerst in Nederland te zien zijn. De tentoonstelling geeft een breed overzicht van het verrassende oeuvre van Tjalf Sparnaay, dat zich kenmerkt door zijn oorspronkelijke manier van kijken naar alledaagse dingen.Sparnaay (Haarlem, 1954) onderscheidt zich met het extreem uitvergroten van de werkelijkheid en het met fotografische precisie overbrengen van een beeld op het doek. In zijn schilderijen kiest hij ervoor om slechts een detail van een veel grootser concept weer te geven. Hiermee werpt hij nieuw licht op het dagelijks leven en op wat schoonheid is. Het werk van Tjalf Sparnaay borduurt direct voort op de Nederlandse traditie van minutieus realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw. In zijn lucide kleurgebruik en oog voor detail en verfijning benadert hij Vermeer, terwijl de belichting in zijn schilderijen refereert aan het spel van licht- en schaduw in het werk van Rembrandt. In Delicious Paintings komen deze werken samen in Museum Jan van der Togt. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus uitgegeven door Waanders & De Kunst.

Nieuw, niet eerder getoond werk: Urban Photography. Parallel aan zijn schilderkunst werkt Sparnaay aan een fotografisch oeuvre dat tijdens deze tentoonstelling voor het eerst getoond wordt. Er zijn prachtige series ontstaan die net als zijn schilderijen de grens tussen schilderkunst en fotografie opzoeken. Zo is er de serie Graffitical Archeology, met zorgvuldig uitgesneden close-ups van de Berlijnse muur, die aan abstracte schilderkunst doen denken met een diepere historische gelaagdheid. Sparnaay: 'Een in de loop der jaren door misschien wel duizend artiesten bespoten stuk afschrikwekkend en grauw beton zag ik veranderd in een van de kleurrijkste en vrije plekken ter wereld. Door het te fotograferen kon ik er een nieuw kunstwerk van maken en het aan iedereen laten zien.'

Fotowerken onder de naam Urban Jungle laten de context zien, waarin de Urban Photography series zijn ontstaan. Sparnaay fotografeert rauwe plekken, waar hij tussen de verlaten gebouwen en geroeste industriële architectuur schilderachtige juweeltjes vindt. De belichting en het spel van licht en donker in het beeld zorgen voor een effect dat ook in de schilderijen van Sparnaay te herkennen is. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur . Toegangsprijzen: Volwassenen € 11,50 13 t/m 18 jaar € 6 Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, ICOM, Rembrandtkaart, Amstelveenpas gratis, Combiticket Cobra Museum € 17,50.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.