Bijgewerkt: 22 januari 2021

Digitale betaalmogelijkheden van de gemeentebelastingen in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-12-2017

In 2018 is het voor inwoners van Amstelveen mogelijk hun gemeentebelasting te betalen op een nieuwe, digitale manier. Zo staat er vanaf het nieuwe jaar een QR-code op de aanslag. Ook kan er direct met iDEAL betaald worden via de berichtenbox van MijnOverheid, of kunnen inwoners een digitale incassomachtiging afgeven.

Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën: 'De lokale lasten in Amstelveen behoren nog steeds tot de laagste van de regio. De OZB-woningen 2017 zijn bijvoorbeeld 45% lager dan het landelijk gemiddelde. Ook voor 2018 worden deze weer laag gehouden. Met de nieuwe betaalmogelijkheden proberen we de betaling voor inwoners zo makkelijk mogelijk te maken. We gaan met onze tijd mee, maar houden wel rekening met inwoners die hier geen gebruik van willen maken. Daarom blijven de andere betaalmogelijkheden in stand.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

QR-code (afkorting van Quick Response Code) is het handelsmerk voor een type matrixbarcode (of tweedimensionale barcode)


Betalen met de QR-code. De QR-code wordt op de aanslag geprint. Na het scannen met de bank app worden inwoners doorverwezen naar een link in dezelfde omgeving als in de digitale variant van de betaallink. Op deze wijze kan snel en efficiënt betaald worden met de juiste betalingskenmerken.

Mogelijkheden in de berichtenbox van MijnOverheid. Als inwoners hebben aangegeven de aanslag digitaal te willen ontvangen via de berichtenbox van MijnOverheid kan er voor betalen met iDEAL worden gekozen. Een andere mogelijkheid via de berichtenbox is de digitale incassomachtiging. Beide betaalmogelijkheden bestaan alleen voor degene die zich hiervoor hebben aangemeld via MijnOverheid. De andere betaalmogelijkheden blijven in stand. Zoals het automatisch incasso op papier, of telebankieren.

QR-code (afkorting van Quick Response Code) is het handelsmerk voor een type matrixbarcode (of tweedimensionale barcode), dat voor het eerst is ontworpen voor de auto-industrie in Japan. Een barcode is een machinaal leesbaar optisch etiket, dat informatie bevat over het item, waaraan het is bevestigd. Een QR-code maakt gebruik van vier gestandaardiseerde coderingsmodi (numerieke, alfanumerieke, byte/binaire en kanji) om gegevens efficiënt op te slaan; extensies kunnen ook worden gebruikt.

Het QR code systeem werd populair buiten de automobielindustrie door zijn snelle leesbaarheid en grotere opslagcapaciteit in vergelijking met standaard UPC barcodes. Toepassingen zijn onder meer producttracering, productidentificatie, tijdsregistratie, documentbeheer en algemene marketing. Een QR-code bestaat uit zwarte vierkantjes in een vierkant raster op een witte achtergrond, die door een beeldvormingsapparaat zoals een camera kunnen worden gelezen en verwerkt met Reed-Solomon foutcorrectie, totdat het beeld correct kan worden geïnterpreteerd. De vereiste gegevens worden vervolgens geëxtraheerd uit patronen die zowel in horizontale als verticale delen van het beeld aanwezig zijn. Download voor de smartphone QR code reader Android en voor Apple’s iOSAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.