Bijgewerkt: 27 januari 2021

Dimbare led-verlichting langs de Beneluxbaan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-12-2012

De gemeente Amstelveen gaat de gehele Beneluxbaan voorzien van led-verlichting. In een eerdere fase kreeg het stuk tussen de Bovenkerkerweg en Poortwachter en ter hoogte van Uilenstede al led-verlichting. In totaal krijgen nu 411 lantaarnpalen dimbare led-lampen. In de daluren worden de lampen gedimd, waardoor verspilling kan worden tegengegaan.

Deze maatregel levert een energiebesparing van 110339 kWh per jaar ten opzichte van de huidige verlichting aan de Beneluxbaan. Dit is een besparing van maar liefst 57% en is gelijk aan het jaarlijkse elektraverbruik van zo’n 31 huishoudens.


Grotere kaart weergeven De Beneluxbaan in Amstelveen

De investering in de led-lampen wordt op termijn terugverdiend door de lagere kosten voor energieverbruik, onderhoud en lampvervanging. Led-lampen gaan namelijk aanzienlijk langer mee dan de huidige lampen.

B en W van Amstelveen maakt zich sterk voor duurzaamheid. Dit is te herleiden naar de politieke agenda 2010-2014 “Samen naar nieuwe wegen voor een duurzame toekomst” en ook het Milieuplan 2013, dat in december door de raad wordt besproken

led Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

LED lampen zijn tegenwoordig overal te vinden


Wethouder van Milieu en Energie Jan-Willem Groot (CDA): “Ik ben blij met deze concrete maatregel. Uit de eerste fase bleek al, dat led-verlichting aanzienlijke besparingen kan opleveren. Deze maatregel is voordelig voor het milieu en voor de economie. We besparen geld en verbruiken minder energie.”

Wethouder Fysieke Buitenruimte John Levie (BBA): “Dit is weer een belangrijke stap in het energiezuiniger maken van de openbare verlichting in Amstelveen. Ons doel is de straatverlichting op efficiënte wijze te verduurzamen en zo bij te dragen aan de Energieneutrale Regio 2040.”

Beneluxbaan?

De Beneluxbaan is een belangrijke weg in Amstelveen die de Amsterdamse wijk Buitenveldert in het stadsdeel Zuid met Amstelveen verbindt. De weg werd in de jaren 1960 aangelegd en in oktober 2005 voltooid, toen het laatste deel naar de Hammarskjöldsingel en de Legmeerdijk werd toegevoegd aan de Beneluxbaan. De Beneluxbaan is in totaal 8,25 km lang.

LED?

Een lichtgevende diode (LED Light Emitting Diode) is een halfgeleider lichtbron. LEDs worden gebruikt in vele apparaten en steeds vaker gebruikt voor andere verlichting. Verschijnen als praktische elektronische componenten in 1962. De oorspronkelijke LED's straalden lage intensiteit rood licht, maar tegenwoordig zijn beschikbaar in de zichtbare, ultraviolette en infrarode golflengten, met een zeer hoge helderheid.

Deze heldere blauwe LEDs zijn gebaseerd op de brede band halfgeleiders GaN (gallium nitride) en InGaN (indium gallium nitride). Ze kunnen worden toegevoegd aan de bestaande rode en groene LED’s om wit licht te produceren, hoewel witte LED's vandaag de dag worden zelden gebruikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.