Bijgewerkt: 13 juli 2020

Doorbraak: Gemeente vraagt opheldering over reserves schoolbesturen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
23-03-2009

Door Herbert Raat (VVD)
Herbert Raat Amstelveen

De gemeente Amstelveen gaat aan de twee schoolbesturen voor het basisonderwijs opheldering vragen over hun reserves, dit is de uitkomst van een debat in de gemeenteraad. Afgelopen woensdag had ik de reserves op de agenda gezet.

Alle partijen in de raad waren het eens dat de wethouder van Onderwijs, Dolf Veenboer aan de schoolbesturen gaat vragen waar al die miljoenen op de bank goed voor zijn. Uit onderzoek bleek dat de schoolbesturen in onze stad behoren tot de rijkere in Nederland. Uiteraard is het prima dat er reserves zijn maar het moet geen oppotten worden. Daarvoor is het (belasting) geld niet bedoeld.

Westwijzer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

De openbare basisschool 'De Westwijzer' aan de Noordammerweg 51


Dit is een echte doorbraak in Amstelveen maar ook in Nederland. Officieel gaat het ministerie in Den Haag over de financiën van scholen en heeft de gemeente geen bevoegdheid. Er is nu wel een commissie in Den Haag aan het werk gezet om advies te geven over de reserves maar dat kan lang duren.

Daarom is het goed dat het gemeentebestuur zich hier nu in mengt omdat het per slot van rekening gaat om onze scholen en kinderen in Amstelveen. Als er allemaal goede redenen zijn voor de miljoenen prima. Zo niet, dan graag meerjaren investeringsplannen waar de leerkrachten en de kinderen in de klas wat aan hebben.

Dus geen dure bijeenkomsten om de missie vast te stellen van het bestuur of andere gekkigheid. Van grote schoolbesturen die vaak meerdere scholen besturen mag ook echte transparantie verwacht worden. In september 2009 komt de wethouder uiterlijk verslag uit brengen wat de reactie is van de besturen.

Lees ook: Geheimzinnigheid onderwijsreserves duurt nog even voortAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.