Bijgewerkt: 23 september 2020

Dorpsjuweel Oude Dorp

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
19-02-2009

Een aantal ondernemers en bewoners van het Oude Dorp heeft het initiatief genomen om weer een zogenoemd 'dorpsjuweel' te houden. Aanleiding voor het tweedaagse evenement moet de herinrichting van het Dorpsplein worden, waaraan dit jaar moet worden begonnen.

„Een dorpsjuweel wordt alleen gehouden als er in het Oude Dorp iets groots is te vieren, of juist niet. Onvrede kan ook doelmatige dorpsjuwelen opleveren." Aan het woord Anne Leegstra, de boomlange eigenaar van galerie/ potterie Het Oude Dorp. Samen met zijn vrouw Lidy heeft hij het initiatief genomen voor een dorpsjuweel. De vierde pas in een lange geschiedenis.

Dorpsjuweel Amstelveen
(Historisch archief - 2002)

Ter gelegenheid van het opknappen van het Oude Dorp van Amstelveen, werd in 1977 het eerste Dorpsjuweel georganiseerd. Een speciaal feestcomité bracht een gevarieerd feestprogramma tot stand. Een onderdeel van het feest was een optocht van historische auto's.


„Ja, de eerste werd in 1977 gehouden. Aanleiding vormde toen het behoud van het dorp. Er waren sloopplannen geweest voor grote delen. De tweede had drie jaar later plaats en de derde in 1991. Daarna bleef het stil." De drie dorpsjuwelen werden prima bezocht. Wat maakt het zo bijzonder dat half Amstelveen zich erheen spoed? Leegstra: „Ik denk dat het Oude Dorp sowieso een bepaalde aantrekkingskracht heeft, Koninginnedag, kerstsamenzang en de amateurkunstmarkt bevestigen dat.

Maar het zou ook zomaar kunnen dat de Amstelvener in de gaten heeft dat bewoners en ondernemers gewoon voor goede dingen gaan en niet alleen plat op winst uit zijn." Wat is het plan dat het dorpsjuweel de Amstelvener moet gaan bieden? Lidy Leegstra schetst haar fantasie: „Er zullen hapjes en drankjes zijn, verzorgd door zes toprestaurants. De ondernemers zijn actief, maar niet alleen om te verkopen.

Leegstra Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Anne en Lidy Leegstra in rode T-shirts tijdens de Amateurkunstmarkt 2008


Vier modezaken bijvoorbeeld zouden modeshows kunnen verzorgen op een catwalk die dwars door de Dorpsstraat loopt. Bezoekers kunnen beeldende kunstenaars aan het werk zien en kunnen deelnemen aan gratis workshops. Het Museum Van der Togt pakt groots uit. Muziek is in ervaren handen van een gerenommeerde speciaalzaak. Er zullen dj's draaien.

In de Dorpskerk zullen prachtige vertelsessies worden gehouden met oude Amstelveners die geanimeerd zullen praten over 'hoe het was'. Er zal een tentoonstelling 'Vroeger en nu' te zien zijn." Anne tot slot: „We willen het Oude Dorp op de Amstelveense kaart houden als een soort culturele oase waar je geweldig kunt winkelen en uitgaan." De Leegstras zullen de komende weken de interesse onder bewoners en ondernemers peilen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.