Bijgewerkt: 18 april 2024

Druk op sociale woningvoorraad van regio nog steeds groot

Nieuws -> Informatief

Bron: Stadsregio Amsterdam
22-05-2015

De gemiddelde inschrijfduur bij acceptatie van een sociale huurwoning in 2014 was 9 jaar. Dit onderschrijft het belang voor inwoners van de stadsregio om hun woonduur in inschrijfduur om te laten zetten. Per 1 juli 2015 vervalt namelijk de woonduur en geldt alleen nog inschrijfduur. Woonduur omzetten in inschrijfduur kan door je voor 1 juli in te schrijven bij WoningNet regio Amsterdam. Als je je woonduur niet om laat zetten in inschrijfduur rekent WoningNet de jaren die je nu in je huidige woning woont niet meer mee bij het toewijzen van sociale huurwoningen.

Het aantal verhuringen via WoningNet laat wel voor het eerst sinds 2002 weer een lichte stijging zien. In 2013 kregen 10.078 sociale woningen (met een huur onder de 699 euro per maand) een nieuwe huurder, in 2014 was dit 10.467. In deelregio Zuid is het aantal verhuringen in 2014 het meest gestegen: van 1.352 naar 1944.

Ondanks deze lichte toename van beschikbare woningen neemt de druk op de sociale huurmarkt verder toe, ook omdat het aantal voorrangskandidaten groter is geworden. In 2014 reageerden gemiddeld 164 mensen op een woning, 30 meer dan een jaar eerder. Met name jongeren die nog te weinig inschrijfduur hebben opgebouwd om in aanmerking te komen voor een reguliere woning maken veel gebruik van de mogelijkheid om te reageren op lotingwoningen. Per lotingwoning werd in 2014 gemiddeld 686 keer gereageerd.



Sociale huurwoning met 4 kamers te huur in Amstelveen voor 710 euro / maand. Reageren op een sociale huurwoning (nettohuur t/m 710,68 euro) is alleen mogelijk met een jaarinkomen tot maximaal 34.911 euro. Voor gezinnen is deze grens bij een deel van de woningen versoepeld

Portefeuillehouder Ruimte en Wonen van de Stadsregio Lex Scholten: “Het is voor de inwoners van de stadsregio van groot belang, dat zij hun woonduur om laten zetten in inschrijfduur, zodat ze die behouden bij zoeken naar een sociale huurwoning. We zijn blij, dat er meer verhuisbewegingen op gang komen en er een eind is gekomen aan een lange dalende trend. De druk op de sociale voorraad in deze regio blijft echter een zorgpunt. Samen met de corporaties willen we de stijgende lijn doorzetten en werken we aan oplossingen om meer sociale huurwoningen beschikbaar te laten komen voor mensen die hierop aangewezen zijn”.

Je kunt je woonduur automatisch laten omzetten in inschrijfduur door je voor 1 juli 2015 in te schrijven via www.woningnetregioamsterdam.nl en daar je huidige woonduur in je profiel in te vullen. Hier staat ook meer informatie over de veranderingen en aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Alle cijfers over 2014 zijn terug te vinden in de rapportage ‘Woonruimteverdeling stadsregio Amsterdam 2014’ (pdf 3 pagina’s). Dit rapport is terug te vinden op de site van de Stadsregio Amsterdam (www.stadsregioamsterdam.nl) en het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (www.afwc.nl). De rapportage Woonruimteverdeling wordt ieder jaar opgesteld door het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (PWNR) en de Stadsregio Amsterdam.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.