Bijgewerkt: 28 januari 2021

Dwalen door betoverend Amstelveens heemgroen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
27-01-2014

'Dwalen door betoverend heemgroen' is geschreven door de auteurs Arlette Kouwenhoven, antropoloog, uitgever en auteur en Ariën Slagt. Ze hebben een natuurgids boek(je) samengesteld. Het is een handzame wandelgids met een schat aan informatie over de bomen en planten die u al wandelend tegenkomt in de heemparken van Amstelveen. Tevens wordt stilgestaan bij de geschiedenis van deze parken en hun naamgevers.

Een wandeling door de Amstelveense heemparken De Braak, het Dr. Koos Landwehrpark en het Dr. Jac. P. Thijssepark. De Amstelveense heemparken zijn eilanden van nostalgie, waarin u veel planten uit uw jeugd in de mooiste composities kunt tegenkomen.

heemgroen Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2014)

De omslag van de natuurgids: 'Dwalen door betoverend heemgroen'


Slenter door typisch Nederlands waterland met wilgen en riet in De Braak; rust uit in de romantische ‘tuinkamers’ van het Dr. Jac. P. Thijssepark, waarin bijna verdwenen plantensoorten als Moerashertshooi, Veenbes en Zweedse kornoelje hun verfijnde schoonheid weer volop tonen en bewonder het zeldzame blauwgrasland van het Dr. Koos Landwehrpark, dat ooit de landen rondom onze esdorpen sierde. Geniet - in welk jaargetijde dan ook - van de schoonheid van de Nederlandse flora tijdens uw wandeling in een van deze drie betoverende parken.

Hier hebben al die planten een plaats, of dat nu is in de open composities van watervlakte en omlijstende plantengroei van De Braak, de romantische en meer gesloten tuinkamers van het Dr. Jac. P. Thijssepark of het ruige blauwgrasland van het Dr. Koos Landwehrpark.De wandeling begint bij het kwekerijpad in De Braak en eindigt bij het Rood Kornoeljepad in het Thijssepark. Met uitklapbare routekaart.

Heempark

Bij de aanleg van de drie hier beschreven heemparken was de term ‘heempark’ nog niet in gebruik. Pas in 1946 stelde groenbeheerder Chris Broerse in het vakblad De Boomkwekerij voor deze term te gebruiken voor tuinen, parken en plantsoenen met wilde planten.

Die term had hij gekozen samen met de toenmalige gemeentesecretaris H.J. Scharp, die naast ambtenaar ook historicus en penningkundige was. Zij refereerden daarmee aan oude namen als heemschut en heemkunde, dat ‘studie van eigen land, of streek’ betekende.

Dwalen door betoverend heemgroen. Een wandeling door de Amstelveense heemparken De Braak, het Dr. Koos Landwehrpark en het Dr. Jac. P. Thijssepark. Auteurs: Arlette Kouwenhoven en Ariën Slagt. Paperback, 128 pagina's ISBN: 9789460222726 NL versie en 9789460222733 UK versie Prijs € 14,95 Uitgever: LM Publishers. Verkrijgbaar in boekhandel, bij de uitgever, bol.com en via internet. Voor een inkijkexemplaar kan op de volgende link worden geklikt: http://bit.ly/1jhooG6Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.