Bijgewerkt: 26 januari 2021

E-books lenen uit de 'digibieb'

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
07-12-2011

Er komt één landelijke, digitale bibliotheek, waar alle leden van openbare bibliotheken toegang toe hebben. Iedereen die lid is van de plaatselijke bibliotheek, kan al eind 2012 van achter zijn computer e-books lenen uit de digitale collecties van vrijwel alle bibliotheken in het land. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer.

Bibliotheek.nl

Met de ‘digibieb’ komt er een gezamenlijke digitale infrastructuur voor alle bibliotheken. Dit is efficiënter en goedkoper dan wanneer elke bibliotheek zijn eigen digitale collectie moet opzetten en beheren. Bovendien geeft het de bibliotheken een betere positie bij de aankoop van licenties voor e-books bij uitgevers.

De verwachting is dat het gebruik van e-books de komende jaren een grote vlucht zal nemen. Voor individuele bibliotheken, vooral in kleinere gemeenten, is het moeilijk om die ontwikkeling bij te benen. Door de krachten te bundelen bereiden ze zich voor op de toekomst.

e-reader Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De eerste pagina van de gratis e-book van Jack London's 'White Fang' (1906) op een e-reader


Het Rijk heeft structureel ongeveer 15 miljoen euro beschikbaar voor de infrastructuur, het beheer en de doorontwikkeling van de digitale bibliotheek. Nog eens 15 miljoen komt uit het Gemeentefonds. Kijk ook op: Gratis e-books downloaden

e-boek?

Een elektronisch boek (ook e-boek, ebook, digitaal boek) is een tekst en op afbeelding gebaseerde publicatie in digitale vorm geproduceerd, gepubliceerd door- en leesbaar op computers, tablets, smartphones, of andere digitale apparaten.

Soms is het e-boek is equivalent van een conventionele boek, maar er zijn e-books die alleen in digitale vorm verschijnen. Het e-boek is eigenlijk een elektronische versie van een gedrukte boek.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.