Bijgewerkt: 8 september 2024

EU op de Olympische Spelen van Parijs 2024

Nieuws -> Sport

Bron: Europese Commissie/Wikipedia
27-07-2024

We doen het in ons dagelijks leven - als we naar ons werk fietsen of gaan zwemmen. We kijken ernaar en genieten ervan, live of op tv. Sport is overal om ons heen en vormt een integraal onderdeel van het leven van miljoenen Europeanen – meldt de Europese Commissie.

Zeker deze zomer, nadat de Olympische Spelen van Parijs 2024, het grootste wereldwijde sportevenement ooit, gisteren van start gingen, met een openingsceremonie die wereldwijd werd uitgezonden.

Voor het eerst was de EU prominent aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs 2024 met een optreden op een drijvende boot onder het motto van de Europese Unie "Verenigd in diversiteit". Op de boot waren dansers, die de jeugd symboliseerden, de geest van openheid en dynamiek van de EU, die dansten op Eurodance-muziek.



Dit was een unieke kans voor de EU om haar waarden te promoten, zoals vrede, eenheid en solidariteit, waarbij diversiteit een kracht is en teamgeest een sleutel tot succes, en deze te verbinden met die van de Olympische Spelen van Parijs 2024.

De Olympische Spelen bieden ook de gelegenheid om het belang van bewegingsvrijheid en studie in de EU te benadrukken, met name voor jongeren, evenals het EU-beleid en de EU-activiteiten die verband houden met de ondersteuning van sport en jeugd.

We lanceerden ook de Europese medailleteller – Team Europe 2024 voor de Olympische en Paralympische Spelen, waar u de prestaties van EU-atleten kunt volgen en vieren door hun medailles te tellen.

Maar wat doet de EU om sport te promoten? Sport moet voor iedereen zijn. Daarom promoot de EU sport via haar Erasmus+-programma, dat dialoog, ondersteuning en deelname op alle gebieden van het sportbeleid bevordert. Er is ook de Europese Week van de Sport die elk jaar van 23 tot 30 september loopt, een initiatief dat de voordelen van sport en fysieke activiteit in heel Europa op nationaal, regionaal en lokaal niveau promoot.



Sport voor iedereen toegankelijk maken, gaat ook over het bevorderen van een gevoel van sociale inclusie en integratie. Elk jaar erkent de Commissie organisaties waarvan het werk de kracht van sport gebruikt om de sociale inclusie van kansarme groepen te verbeteren via de #BeInclusive EU Sport Awards. Ze werkt ook samen met alle EU-landen en nationale sportorganisaties om het bewustzijn te vergroten over het belang van gendergelijkheid in de sport.

Sport moet ook eerlijk zijn, met name in competitieve en professionele sporten. De EU beschermt de integriteit in de sport door doping te bestrijden, wat ze doet door informatie te coördineren en te delen met internationale partners. Als het gaat om matchfixing, speelt de Commissie een actieve rol, als onderdeel van bredere inspanningen om ervoor te zorgen dat competitieve sporten eerlijk blijven.

Door deze inspanningen om sport eerlijker, inclusiever en toegankelijker te maken, helpt de EU haar kernwaarden van vrede, eenheid, solidariteit en diversiteit te verwezenlijken. En zo hoort het ook. Sport speelt immers een cruciale rol, niet alleen in de individuele gezondheid en fitheid, maar ook in het vormgeven van onze bredere Europese samenleving.

De Olympische Zomerspelen van 2024, officieel de Spelen van de XXXIIIde Olympiade en officieel gebrandmerkt als Parijs 2024, is een doorlopend internationaal multisportevenement dat plaatsvindt van 24 juli tot 11 augustus 2024 in Frankrijk, waarbij de openingsceremonie plaatsvond op 26 juli 2024. Parijs is de gaststad, met evenementen die worden gehouden in 16 extra steden verspreid over Europees Frankrijk en één sublocatie in Tahiti, Frans-Polynesië.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.