Bijgewerkt: 20 januari 2021

EU wil bijenkolonies beschermen en invoer namaakhoning tegengaan

Nieuws -> Informatief

Bron: Europees Parlement
27-01-2018

Bijen zijn zeer belangrijk voor ons milieu en onze economie. Het Europees Parlement wil maatregelen om de bijen beter te beschermen en bestrijding van de invoer van namaakhoning.

Het belang van bijen. Bijen bestuiven gewassen en wilde planten. Ze ondersteunen daarmee de biodiversiteit en zorgen zo voor voedselzekerheid: 84% van de plantensoorten en 76% van de Europese voedselproductie is afhankelijk van bestuiving door bijen en de sector is naar schatting goed voor 14,2 miljard euro per jaar. In de afgelopen jaren hebben imkers echter alarm geslagen over afnemende aantallen bijen en verlies van bijenkolonies. Mogelijke redenen voor de achteruitgang zijn intensief gebruik van landbouw en pesticiden, slechte bijenvoeding, virussen en aanvallen van invasieve soorten (zoals Varroa destructor, de kleine kastkever, de Aziatische hoornaar en Amerikaans vuilbroed) evenals milieuveranderingen en habitatverlies.Voorstel van het Europees Parlement. Op dinsdag 23 januari 2018 nam de landbouwcommissie een initiatiefverslag aan van Norbert Erdős (EVP, HU) waarin wordt opgeroepen tot meer actie om de Europese bijenteeltsector te beschermen en beter te ondersteunen. EP-leden pleiten voor: meer middelen voor nationale bijenteeltprogramma's; verbetering van de gezondheid van bijen zoals een verbod op schadelijke pesticiden, meer onderzoek en fokprogramma's; maatregelen om lokale en regionale bijensoorten beter te beschermen.

De honingmarkt van de EU. Er zijn ongeveer 600.000 imkers en 17 miljoen bijenkorven in de EU. Ze produceren jaarlijks ongeveer 250.000 ton honing, waardoor de EU wereldwijd de tweede grootste honingproducent is (na China). De belangrijkste honingproducerende landen in 2015 waren Roemenië, Spanje en Hongarije. De EU definieert honing als 'natuurlijke zoete substantie' en definieert haar samenstellingscriteria (honingrichtlijn) op basis van hoge normen. De EU importeert ook honing om haar binnenlandse consumptie te dekken, voornamelijk uit China.

Aanpak invoer van namaakhoning. Honing is het op twee na meest vervalste product ter wereld. De leden willen de verspreiding van namaakhoning op de EU-markt bestrijden (bijvoorbeeld via de invoer van producten met toegevoegde suikerstroop, of te vroeg geoogste honing en vervolgens kunstmatig gedroogd, of de verkoop van gemengde producten van vervalste en Europese honing). Al deze methodes leggen druk op Europese imkers, leiden tot prijsdalingen en roepen vragen op over consumentenbescherming. Volgens een test door de EU voldeed 20% van de monsters aan de buitengrenzen van de EU en bij de importeurs niet aan de hoge EU-normen. De leden willen daarom maatregelen om de testprocedures te verbeteren en importinspecties te intensiveren om gevallen van namaakhoning beter te detecteren en pleiten voor hogere straffen voor fraudeurs en verbetering van de etikettering om ervoor te zorgen, dat consumenten weten uit welk land het product afkomstig is. Lees ook: 8 manieren om vast te stellen, of honing echt is, of nepAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.