Bijgewerkt: 4 juni 2020

Economische groei zet goed door in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
13-02-2015

Voor het eerst sinds 2011 noteert de Nederlandse economie aan het einde van het jaar weer een plus: in 2014 is onze economie met 0,8% gegroeid. Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2013, groeide de economie het afgelopen kwartaal zelfs met 1,0%. Deze cijfers laten zien, dat onze economie aantrekt en het groei verder doorzet. Dit stelt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op de jaarcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Henk Kamp, (VVD) minister van Economische Zaken


“Deze vandaag gepresenteerde cijfers tonen aan, dat we de stijgende lijn weten vast te houden. De economische groei zet door en wordt steeds breder gedragen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumenten leverden in het afgelopen kwartaal een steeds grotere bijdrage aan de groei. Zo zorgen we er gezamenlijk voor, dat de economie verder op gang komt”, aldus minister Kamp.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2015)

Bruto binnenlands product (bbp) tussen 2007-2014


De cijfers die het CBS vandaag publiceert tonen ook op ander vlakken aan, dat het herstel door zet. Zo nemen voor het eerst sinds 2011 zowel de investeringen als de consumptie toe. Ook de investeringen namen in 2014 flink toe, met 2,3%. Voor het vierde jaar op rij trekt bovendien de export aan. De positieve signalen geven ook vertrouwen in de economische ontwikkelingen voor 2015. Zo raamt het CPB met 1,5% groei bijna een verdubbeling van de economische groei ten opzichte van 2014. In 2013 zat de economie nog in een dal met een krimp van 0,7%.

Kamp benadrukt, dat het vooral de ondernemers zijn die de economische groei met investeringen en export stuwen: “Met steun vanuit het kabinet zetten ondernemers er stevig de schouders onder. Nu is het zaak om ambitie te blijven tonen en ruim baan te bieden aan ondernemerschap. Zo pakken we door met het economisch herstel, vinden meer mensen werk en versterken we onze economie.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.