Bijgewerkt: 25 mei 2020

Eenvoudiger straatnamen in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
30-12-2010

Als er ooit een straat genoemd wordt naar de huidige burgemeester, dan gaat die niet voluit 'Burgemeester Jan van Zanenweg' heten, en al helemaal niet 'Burgemeester Mr. J.H.C van Zanenstraat', maar eerder kortaf 'Van Zanenweg, of 'Burg. Van Zanenlaan'.

Amstelveen wil namelijk kortere straatnamen. Dat is goedkoper. Momenteel heeft Amstelveen een allegaartje aan straatnaamborden, die ook nog eens niet voldoen aan de NEN-norm uit het midden van de jaren '90.

zanenweg Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2010)

Straatnaambord 'Van Zanenweg', zoals dat de gemeente in de toekomst wil laten maken


Vanwege de afwijkende modellen zijn de Amstelveense borden bovendien duurder. Door te kiezen voor NEN-borden wordt alleen al 10 procent op de kosten bespaard. Er zijn meer mogelijkheden voor besparing, namelijk door bij straatnamen niet teveel functies, titels en voorletters te vermelden. Ook het minimaal gebruik van verklarende tekst helpt de kosten drukken.

Verklarende tekst kan bijvoorbeeld worden beperkt tot de borden aan het begin en einde van een straat. Borden halverwege kunnen het zonder verklaring doen, zo stelt het college in een raadsvoorstel. Zo kunnen besparingen oplopen tot 40 procent.

Het is niet de bedoeling de bestaande namen te veranderen. Wel kan een naam als 'Burgemeester Haspelslaan' bij vervanging door nieuwe borden worden ingekort tot 'Burg. Haspelslaan'. De gemeente wil in vijftien jaar alle borden vervangen. Daar is niet genoeg geld voor, maar het kan ook betaald worden uit budgetten voor werkzaamheden.

NEN?

NEN is de afkorting van NEderlandse Norm en tevens sinds 8 mei 2000 de naam van het nauwe samenwerkingsverband van het Nederlandse Normalisatie-instituut en de Stichting NEC (gespecialiseerd in de normalisatie van elektrotechniek en ICT). Beide organisaties werken nauw samen vanuit één gecombineerd onderkomen te Delft, zij het nog wel met elk een eigen bestuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.