Bijgewerkt: 29 maart 2024

Eerste sierteelttransport per trein vervoerd

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
09-12-2009

Dinsdagochtend 8 december 2009 is de eerste container met planten, vervoerd door GreenRail, gearriveerd in Roemenië. Het is het tweede spoortraject dat via GreenRail ontsloten wordt.

Eerder al zijn planten per spoor vervoerd naar Milaan. In februari volgen de eerste plantencontainers via railtransport naar Polen. De pilots vormen onderdeel van het project GreenRail, waarin FloraHolland en de VGB spoorvervoer van planten via conventionele spoorverbindingen organiseren.

Spoor Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2009)

De container vol met planten wordt opgetild en op de vrachttrein geplaatst


Spoorvervoer is voor de sierteeltsector uitermate geschikt voor langere afstanden en is vanwege de oplopende kosten van wegtransport, de toenemende beperkingen op rij- en rusttijden en de toenemende files een reële goedkopere optie voor het vervoer van sierteeltproducten.

Bovendien is de CO2-uitstoot bij railtransport tot vijftig procent lager. FloraHolland en de VGB willen met dit initiatief de positie van Nederland als internationale draaischijf van de sierteeltsector in het belang van productie en handel versterken door het verminderen van de logistieke kosten.

Railtransporten succesvol

In deze eerste pilot Roemenië is sprake van een deel rail- en een deel wegtransport. In een speciaal geconditioneerde container vertrok de trein naar Boedapest afgelopen zaterdag vanuit Duisburg. Dinsdagochtend bereikte de container vanaf Boedapest over de weg de eindbestemming Boekarest. Later deze maand volgt een transport met planten vanaf Wanne, West-Duitsland, volledig per trein naar Boekarest.

In juni 2009 startte GreenRail met pilots op het spoortraject naar Italië. Sindsdien zijn 36 containers per trein naar Italië vervoerd, gemiddeld twee tot drie per week. De resultaten zijn veelbelovend. Van de 36 containers zijn er 35 op tijd uitgeleverd. De kwaliteit van de producten is van hetzelfde niveau als bij wegtransport. Het ingebouwde GPS/GPRS-systeem in de container geeft continu inzicht in de locatie van de container en controleert de temperatuurcondities.

GreenRail gebruikt de ervaringen van deze eerste transporten om de dienstverlening verder te professionaliseren. Steeds meer exporteurs zijn geïnteresseerd in deze nieuwe vorm van transport in de sierteeltsector.

Samenwerking in de keten

De noodzaak om duurzaam te ondernemen, de grenzen aan bereikbaarheid, de infrastructuur en de onzekerheid rond brandstofprijzen vrágen om ontwikkeling van alternatieve logistieke concepten. Samenwerking in de keten is daarvoor noodzakelijk.

GreenRail is een samenwerkingsverband tussen 34 bedrijven, waaronder tien exporteurs, transporteurs, logistieke dienstverleners en kennisinstellingen. GreenRail werkt samen met onder andere railoperator HUPAC, die het treintransport uitvoert. De ketenregie ligt in handen van e-Logistics Control, die verantwoordelijk is voor de operationele aansturing.

Voor het eerste treintransport naar Roemenië is samengewerkt met Te Baerts Transport in Horst. Te Baerts, al jaren actief als transporteur op Roemenië, leverde de planten aan en verzorgde het wegtransport naar de railterminal in Duisburg en vanaf de railterminal in Boedapest.

FloraHolland en de VGB hebben naast het project GreenRail ook een actieve rol in een aantal andere railinitiatieven zoals HST Cargo (onderdeel van Amsterdam Connecting Trade) en Sneller Spoor. FloraHolland is daarnaast actief in de ontwikkeling van een vers-railterminal op GreenParc Bleiswijk.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.