Bijgewerkt: 28 maart 2024

Er broeit iets in Amstelveen volgens Frits

Nieuws -> Politiek

Bron: Frits Suèr secretaris van Burgerbelangen Amstelveen
01-07-2020

Frits Suèr secretaris van Burgerbelangen Amstelveen heeft het in zijn column geschreven: Er broeit iets in Amstelveen, waar ze op het Raadhuis geen idee van hebben. Het begin van een veenbrand denk ik zo. Dat gevoel had ik al een tijdje en dat werd nog versterkt na de vergadering van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur van donderdag 18 juni 2020. De discussie ging over de plannen voor nieuwbouw op de plaats van de oude Bankrashal en het nog overeind staande wijkcentrum Alleman. De buurt heeft grote bezwaren tegen de plannen, naar mijn idee mede gevoed door de aldaar levende onvrede over wat zich allemaal in die buurt afspeelt en heeft afgespeeld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Frits Suèr secretaris van Burgerbelangen Amstelveen


Een van de insprekers en oprichters van de Stichting Allemansbelang, Harold Horsman zei, na de bezwaren te hebben opgenoemd, letterlijk dat de buurt zich met alle mogelijk middelen zal verzetten. Je hoeft er maar doorheen te rijden of een paar vergaderingen van het wijkplatform, onder leiding van Ben Jonker, te hebben bijgewoond, om je een beetje te kunnen voorstellen wat wordt bedoeld met alle mogelijke middelen. Er schoot mij toen iets te binnen.

Het is al weer een stuk of wat sportwethouders geleden – begin jaren negentig denk ik – dat het Amstelveense gemeentebestuur ook een plan voor nieuwbouwwoningen lanceerde en wel aan de Sportlaan op de plaats van de sportvelden van o.a. NFC, Amstelveen/de Heemraad, Nautilus en Myra. Dat was net in een periode, waarin onderzoeken hadden aangetoond en Johan Cruijff, zonder onderzoek, al veel eerder had betoogd, dat sport en bewegen het best worden gestimuleerd door de sport- en speelterreinen dichtbij de bewoners aan te leggen en niet ergens aan de rand van de stad.

Onzalig idee. Daarom vond ik dit een onzalig idee en met mij meer clubleiders. Harrie Pijnenborg, bestuurslid van St. Martinus-voetbal, vertelde me dat je bij raadsleden het meeste succes hebt als je een massa mensen – lees protesten – op de been kan brengen. Een niet te missen voorzet dus. Ik was bestuurslid bij de top-volleyballers van Brother/Martinus en dus was de link met de voetbalafdeling van St. Martinus snel gelegd. Daar mobiliseerde Martinus-voetbal de halve jeugdafdeling. Contact met de voorzitter van Roda uit die tijd, André van de Berg, was ook niet moeilijk, immers zijn dochter speelde bij Brother/Martinus. Van de Berg nam op zijn beurt contact op met voorzitter Splunter van het direct bedreigde NFC. Myra voelde zich ook aangesproken en aldus meldde zich op de avond van de behandeling van het raadsvoorstel een massa verontwaardigde sportmensen voor het raadhuis. Een kleine duizend, en die wilden allemaal naar binnen. Dat mocht niet en toen werden die demonstranten boos.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen - 2020)

De Bankrashal in 1978


Uiteindelijk mochten enkele vertegenwoordigers van de vereniging, waaronder André van de Berg, naar binnen, maar het nam de boosheid bij de demonstranten niet weg. Integendeel. Voetbalclubs hebben altijd wel een paar sterke handwerklieden in hun midden en in een oogwenk waren de toegangsdeuren van het raadhuis uit de hengsels getild. Totale paniek bij de raadsleden en burgemeester Otto van Diepen. Van de Berg c.s. hielden de menigte nog redelijk in bedwang, maar uiteindelijk zat er niets anders op dan de raadsvergadering af te gelasten of het voorstel van de agenda te halen. Dat laatste gebeurde. Nooit is een plan zo snel in de prullenmand gegooid.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen - 2020)

Ondertekening van de vriendschapsverdrag tussen Amstelveen en zusterstad Óbuda, het 3de district van Boedapest in Hongarije, in de raadszaal door burgemeester Otto van Diepen en István Tarlós de burgemeester van Óbuda op 1 mei 1989


Succes. Ikzelf kon er die avond niet bij zijn. Als sponsormanager van Nationale-Nederlanden moest ik die dag met het Nederlands Elftal mee naar een uitwedstrijd in een land aan de Middellandse zee. De altijd zeer bij Amstelveen betrokken Frits Barend zou pas een dag later afreizen en omdat hij vlakbij het Raadhuis woont, vroeg ik hem te gaan kijken en mij verslag uit te brengen. Dat deed hij enthousiast en smeuïg. 'Een geweldig succes', noemde hij het en liet me vervolgens weten dat Van Diepen (Otto van Diepen burgemeester van Amstelveen red.) mij nog wel zou opzoeken, want de burgemeester had hem gezegd dat dit nooit meer mocht gebeuren in Amstelveen.

Al een paar dagen later, op een zaterdag, meldde Van Diepen zich tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd van Brother/Martinus in de Bankrashal. Hij begon me omstandig te vertellen dat hij wel wilde meedenken over de vraag hoe het te lage dak van de Bankashal kon worden verhoogd. Nadat ik hem verteld had dat dit lage dak nu juist ons thuisvoordeel was, viel hij maar met de deur in huis. De schrik bij hem en de raadsleden zat er nog goed in. 'Dit willen we nooit meer.' De Sportlaan bleef dus sport-laan, al werd er door de uitbreiding van de Internationale School wel wat van afgeknabbeld. Namelijk het veld dat de rugbyers nu tekort komen.

Nieuw gevaar dreigt. Maar wie denkt dat sport en groen uit de gevarenzone zijn, moet nog maar eens een interview met de wethouders Raat en Gordon in het Amstelveens Nieuwsblad van 4 september 2019 nalezen. Daarin suggereren ze dat Amstelveen naar 125.000 inwoners moet groeien. Hoe bedenk je het. In het artikel staat ook dat de wethouder van Sport bezig is met een onderzoek, o.a. naar de vraag of de sportvelden niet wat slimmer kunnen worden benut. 'Dat kan veel ruimte schelen', zei wethouder Gordon in dat interview. Met andere woorden: dan kan er weer een veld plaats maken voor nog een blok beton.
Dat moeten we hoe dan ook voorkomen. In mijn buurt hebben bewoners van acht flatgebouwen zich verenigd om een nieuw Ceaușescu-paleis, op de hoek van de Sportlaan en de Groenelaan, te verhinderen. Laat nou de eerder genoemde André van de Berg in een van de flats wonen, waarvan de bewoners zich verzetten tegen het project Newa 2.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.